Страници

Зелен боб (захарен грах) с гъби и чесън на фурна

Дата на публикуване: 27.03.2016 г.
Дата на обновяване: 18.12.2024 г.



Зелен боб и гъби е широко разпространена комбинация на продукти, които лично аз тествам за пръв път и съм очарована от вкуса. 
Ето как приготвих това вкусно ястие аз, като използвах Zuckerschoten - захарен грах или сладък грах. Плоски шушулки на зелен грах, които се ядат цели, с шушулката, тъй като са крехки и нежни. Да не се бъркат с обикновения зелен грах, при който се ядат само зърната вътре в шушулката.   :


Продукти:
1 купа зелен боб (захарен грах Zuckerschoten)
5-6 гъби печурки
1-2 скилидки чесън
3-4 с.л. зехтин
сол
1 с.л. сусам

копър за поднасяне




Приготвяне:
Ако е необходимо зеленият боб (грахът)се почиства от конците и измива. (За моят не беше нужно, доста крехък e)
В тенджера се кипва вода и шушулките се пускат вътре. Варят се 10 минути, изцеждат се добре и се прехвърлят в тава, застлана с хартия за печене.

Гъбите се измиват и нарязват на филийки с дебелина 2-3 мм. Изсипват се при зеления боб ( захарен грах). Добавят се и нарязаните скилидки чесън. Всичко се посолява и полива със зехтина. Разбърква се внимателно, поръсва се със сусама.

Ястието се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 15-20 минути. Разбърква се веднъж.
Изважда се и се поръсва със ситно нарязан копър. По желание може да се добави и оцет.

Ако се сервира с отцеден нахут или боб от консерва, както и запечени пилешки или телешки късчета на тиган е чудесно бързо основно ястие.




10 коментара:

  1. Много ми хареса!Браво,Катенце :)

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна комбинация, Кате! Ще се възползвам от нея! Сега преоткривам ястията със зелен боб ;) Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Свежо и зелено! Пролетта се е настанила в блога ти, мила Кате! Много ми хареса днешната ти рецепта и с удоволствие ще изпрабвам рецептата, само да намеря подходящи продукти!
    Хубава и усмихната нова пролетна седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина интересна комбинация, Кате! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    тази комбинация и аз не съм пробвала, но явно е много вкусна и интересна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, наистина е много вкусна комбинация! Самата аз имам такава рецепта в блога, но ми харесва и твоя вид боб, както и поръската от сусам. Ох, тия дни така ми се прияло зелен боб, че ще трябва да си набавя :) Усмихната седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох, как обичам зелен боб. Но едва ли ще намеря хубав пресен по това време. Ще пробвам със замразен...никога нямаше да се сетя за сусама!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда неустоимо свежо, апетитно и ароматно -
    прекрасно предложение, Кате и другите ти нови - също!
    Благодаря, поздрави за теб и прекрасна пролет!

    ОтговорИзтриване
  9. Интересна рецепта, Кате, не съм опитвала така.

    ОтговорИзтриване