Дата на публикуване: 27.03.2016 г.
Дата на обновяване: 18.12.2024 г.
Дата на обновяване: 18.12.2024 г.
Зелен боб и гъби е широко разпространена комбинация на продукти, които лично аз тествам за пръв път и съм очарована от вкуса.
Ето как приготвих това вкусно ястие аз, като използвах Zuckerschoten - захарен грах или сладък грах. Плоски шушулки на зелен грах, които се ядат цели, с шушулката, тъй като са крехки и нежни. Да не се бъркат с обикновения зелен грах, при който се ядат само зърната вътре в шушулката. :
Продукти:
1 купа зелен боб (захарен грах Zuckerschoten)
5-6 гъби печурки
1-2 скилидки чесън
3-4 с.л. зехтин
сол
1 с.л. сусам
копър за поднасяне
5-6 гъби печурки
1-2 скилидки чесън
3-4 с.л. зехтин
сол
1 с.л. сусам
копър за поднасяне
Приготвяне:
Ако е необходимо зеленият боб (грахът)се почиства от конците и измива. (За моят не беше нужно, доста крехък e)
В тенджера се кипва вода и шушулките се пускат вътре. Варят се 10 минути, изцеждат се добре и се прехвърлят в тава, застлана с хартия за печене.
Гъбите се измиват и нарязват на филийки с дебелина 2-3 мм. Изсипват се при зеления боб ( захарен грах). Добавят се и нарязаните скилидки чесън. Всичко се посолява и полива със зехтина. Разбърква се внимателно, поръсва се със сусама.
Ястието се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 15-20 минути. Разбърква се веднъж.
Изважда се и се поръсва със ситно нарязан копър. По желание може да се добави и оцет.
Ако се сервира с отцеден нахут или боб от консерва, както и запечени пилешки или телешки късчета на тиган е чудесно бързо основно ястие.
Много ми хареса!Браво,Катенце :)
ОтговорИзтриванеИнтересна комбинация, Кате! Ще се възползвам от нея! Сега преоткривам ястията със зелен боб ;) Прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеСвежо и зелено! Пролетта се е настанила в блога ти, мила Кате! Много ми хареса днешната ти рецепта и с удоволствие ще изпрабвам рецептата, само да намеря подходящи продукти!
ОтговорИзтриванеХубава и усмихната нова пролетна седмица!
Наистина интересна комбинация, Кате! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванетази комбинация и аз не съм пробвала, но явно е много вкусна и интересна.
Поздрави !
Кате, наистина е много вкусна комбинация! Самата аз имам такава рецепта в блога, но ми харесва и твоя вид боб, както и поръската от сусам. Ох, тия дни така ми се прияло зелен боб, че ще трябва да си набавя :) Усмихната седмица, мила!
ОтговорИзтриванеОх, как обичам зелен боб. Но едва ли ще намеря хубав пресен по това време. Ще пробвам със замразен...никога нямаше да се сетя за сусама!
ОтговорИзтриванепрелест!
ОтговорИзтриванеИзглежда неустоимо свежо, апетитно и ароматно -
ОтговорИзтриванепрекрасно предложение, Кате и другите ти нови - също!
Благодаря, поздрави за теб и прекрасна пролет!
Интересна рецепта, Кате, не съм опитвала така.
ОтговорИзтриване