Страници

Свинско бонфиле с карамелизирани ябълки и конфитюр от червен лук, по рецепта на Жули


Ами, да! Рецептата и вдъхновението са от Жули. Пепи Стоева този път е консултант:))) така се случи, че и на мен във Фейсбук. Наистина това ястие е много вкусно и интересно като поднасяне.
Използвам публикацията си да поздравя отново тези две прекрасни дами, които така хубаво ни веселиха с Ицко, а пък той от няколко дни гледа видеа от предаванията и повтаря култови реплики.
Възхитена съм от Жули, така бързо сготви всичките рецепти, аз не успях за това време:)
Момичета - велики сте! Благодаря ви!



Конфитюр от червен лук

Източник: Конфитюр от червен лук - "Храна за мойте канибали"
Когато аз го приготвих замених балсамикото с оризов оцет, а лукът ми е обикновен, вместо червен. Направих и по-малко количество. Тук обаче ще си запазя оригиналната рецепта, тъй като със сигурност ще го приготвям още много пъти. Изключително вкусен се оказа този конфитюр и е много подходящ като гарнитура към месо.




Продукти:
1 кг червен лук
3 с.л. олио
1 с.л. краве масло
сол на вкус
100 гр мед
2 с.л. захар
80 мл ябълков оцет
100 мл тъмен оцет балсамико
100 мл червено вино

Приготвяне:
Лукът се нарязва на полумесци и се задушава в олиото и маслото докато омекне.
Посолява се и се разбърква.
В касерола се карамелизира захарта, отстранява се от котлона, внимателно се добавят меда, виното и двата вида оцет, разбърква се и се връща на котлона докато карамела се разтвори.
Сиропът се изсипва при лука и се вари на тих огън, докато се изпари течността, лукът се сгъсти и започне да се карамелизира.
Сладкото се разпределя в бурканчета, затварят се и след като се херметизират се съхраняват в хладилник. Не знам колко време издържа, но при всички случаи за седмица, според Пепи.



Свинско бонфиле с карамелизирани ябълки



Продукти:
50 гр краве масло
2 бр. ябълки
щипка захар

30 мл зехтин
600 гр свинско бон филе
250 мл пилешки бульон
2 с.л. горчица
150 мл готварска сметана
сол
черен пипер


Приготвяне:
Филето се нарязва на медальони с дебелина около 1 см. Поръсват се със сол и черен пипер.

Ябълките се измиват, подсушават и нарязват на четвъртинки и се почистват от семките.
Маслото се загрява и в него се добавят щипката захар и ябълките. Готвят се по 2-3 минути от всяка страна, докато започнат да се карамелизират.
Изваждат се в чиния.

В тиган се налива зехтина и филетата се запържват за по 2-3 мин. от всяка страна (до леко зачервяване).

Горчицата се разбърква с малка част от бульона, след което заедно с останалият бульон се прибавя към филетата.
Оставят се на котлона да къкри, докато течността се изпари наполовина.
Ябълките се добавят в тигана с филетата и се налива сметаната.
Филетата се обръщат, готвят се още 3-4 мин. и се отстраняват от котлона.
Ястието се поръсва с черния пипер, сосът се разбърква внимателно и се поднася заедно с конфитюра от червеният лук.


2 коментара:

  1. Хехех Кате, как ще се вместиш в това време, като не съм била до теб да ти дудна :))
    Много, аммамного серадвам, че ти хареса, пък снимките ти са направо трепач! За днес имам идея за вечеря, но утре ще вадя филе и :) да видя кой да хвана у дома да го приготви.
    За конфитюра от червен лук - да, направи си го с червения и с балсамикото и да са поне две бурканчета. Издържа доста време в хладилника ( то колко захар има вътре, Сано-то само дето не припадна като видя как сипваме захарта ) и ще си имаш под ръка - за месо, за сирене.
    Прегръдки за теб и Ицко и тренирайте /дано направят/ за готвещи малки деца с мамите :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно се е получило и при теб , Кате, ястието. Аз го правих отдавна, но още е любимо у дома. Поздрави!

    ОтговорИзтриване