Страници

Спетзофай / Σπετσοφαι


Спетзофай е простичко, но пък изключително вкусно ястие от гръцката кухня. На места прочетох, че произходът му е от о. Спецес, но е факт, че е разпространено в цяла Гърция. На пръв поглед е вариант на гювеча, основните съставки са домати, чушки и лук, а от там нататък – импровизации безброй.
Съкратената му и най-разпространена версия е следната: В тиган със зехтин се запържват едро нарязани чушки, лук и колбас. Добавя се чесън, червен пипер и се настъргват домати. Посолява се, по желание може да се добави риган и ястието се вари на котлон за десетина минути.
За обогатяване на вкуса и вида чушките може да са с различни цветове, доматите може да са смес от пресни домати, кетчуп и доматена паста. В някои рецепти видях добавени тиквички и патладжани, вино, вода, люти чушлета, изобщо импровизации има много.
Ето го и при мен:





Спетзофай / Σπετσοφαι

за 2 порции:
Продукти:
2 наденички
2 чушки ( зелена и червена)
1 глава лук
1 скилидка чесън
4 бр. домата
1 с.л. кетчуп
1 с.л. доматена паста(доматено пюре)
50 мл зехтин
1 ч.л. червен пипер
сол, на вкус


Приготвяне:
Чушките и лука се нарязват на едро. Скилидката чесън на филийки. Наденичките се нарязват на едро.
В тиган се загрява зехтина и се добавят чушките и лука. Пържат се 2-3 минути, добавят се наденичките и чесъна.
Запържват се за около 5 минути. Добавя се червеният пипер, разбърква се, доматеното пюре и кетчупа и отново се разбърква.
Доматите се настъргват и добавят в тигана. Ястието се посолява и се вари за десетина минути на котлон, като се разбърква от време на време.
*Ако се използва вид сурова наденица, се добавя в началото,с чушките и лука.


9 коментара:

  1. Eхаа, че вкусно! Мога да си хапна и за закуска от това. Без проблем! :)))
    Хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  2. Не само е вариант на гювеча, ами спокойно можем да кажем, че гърците са го взаимствали това ястие от нас. ;)) Че то тук си се готви едва ли не във всяка къща. И е много вкусно, независимо дали цпетзофай, гювеч, кавърма или каквото и да го нарече някой си. Много вкусно изглежда и на вашата маса, Кате. Да ви е сладко!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудно,Кате!
    Слънчев съботен ден :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, ох, ох! Веднага си го представих със суров суджук! Ще се пробвай много скоро! Благодаря за споделената рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Както и да се нарича е много вкусно представено, Кате! Гювеча е голям исе готви бавно, но виж, така на тиган много ми допада предложението с чуждо име :) Поздрави ихубава събота, бонбон!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,
    интересна е тази гръцка рецепта и много вкусна.Гръцката кухня е простичка и много интересна, но страшно вкусна.Благодаря за предложението.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. ООО, да, това е точно като за мен! Със сигурност ще го опитам! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  8. О, бързо и неописуемо вкусно звучи:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Името хич и няма да се опитвам да чета и помня:))

      Изтриване