Страници

Патладжани папуцаки


Няма да ви показвам новите си обувки, а ще ви предложа рецепта за едни прекрасни сини "патладжанени обувки"/ μελιτζάνες παπουτσάκια . Рецептата е от Гърция и носи странното си и забавно име от формата на патладжаните, които се запълват с апетитна плънка и след това се запичат до златисто. Както при всяка традиционна рецепта и тук присъстват различни варианти на изпълнение, изменени и приготвени според различни вкусове. Заинтригувах се от рецептата преди време, когато позната, която живее и работи на о.Крит ми я показа в гръцка кулинарна книга. В готварските книги у дома също я срещам на няколко места, а в интернет е пълно с нейни изпълнения.
Както и да се приготви, тази рецепта е не просто ястие, а малко пътуване към Средиземноморието- аромат на зехтин, зрели слънчеви домати, пикантни подправки и вкус на сирене. Това е перфектната идея за основно ястие, когато искате да приготвите нещо, което изглежда като специалитет, но е достатъчно лесно за домашната кухня. 

Патладжани папуцаки

Продукти:
1 патладжан
1/2 глава лук
1 домат
1/2 с.л. галета
1/2 с.л.  по възможност гръцко сирене Кефалотири, но може да се замени с кашкавал  + допълнително за поръсване
1 яйце
зехтин
магданоз, ситно нарязан
сол
черен пипер



Приготвяне:

Разрежете патладжана на две по дължина, издълбайте вътрешността и я нарежете на ситно.
Бланширайте получените "лодки" във вряща вода за няколко минути да омекнат.
Отцедете ги и ги подредете в тава, намазана с олио. Поръсете ги със със сол и черен пипер.

Плънка:
В сгорещена мазнина запържете лукът, добавете нарязаният на ситно домат, магданоз, вътрешността на патладжаните, сол и черен пипер.
Оставете ги да се готвят на бавен огън, докато течността напълно се изпари.
Разбийте яйцата с кашкавала и ги добавете към другата смес.
Напълнете патладжаните.
Поставете ги да се пекат за около час в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Преди готовност ги поръсете с кашкавал и запечете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар