Страници

Варена млечна царевица



Варената царевица е от онези вкусове, които свързвам с детството и винаги в сезон я приготвям. Често я правя в семплият ѝ вариант, сварена само във вода, но понякога разнообразявам с тази, която наподобява любимата ни в КФЦ царевица. Различното е, че царевицата се вари в смес от вода и прясно мляко, с добавени захар и сол, което ѝ придава този характерен сладникав вкус. Как приготвят своята в тази верига нямам представа, но рецептата, която споделям със сигурност би допаднала на любителите на този вкус. 






Няколко царевици с кочан се натрошават, разрязват на две три части, поставят в тенджера и се покриват напълно с вода. 
Добавят се: 
1/2 чаена лъжичка сол, 1-2 супени лъжици захар и достатъчно прясно мляко, за да се получи  мътна вода. Може да се добавя толкова мляко, колкото желаете. По желание царевиците се затискат с огнеупорна чиния, за да не изплуват над течността. 
Царевиците се сваряват на ниска до умерена температура, като се наблюдава да не кипи, заради съдържанието на мляко.
Времето за варене варира в зависимост от размера и вида на царевицата, но варира между  40-60 мин.
След като се сварят, се изцеждат, натриват се с масло масло и се поръсват със сол и черен пипер.
Може да се нанижат на дървени шишчета. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар