сряда, 30 септември 2015 г.

Телешко с винен сос


Не знам при вас времето как е, но при нас сутрин има слана вече и е доста студеничко. Та преминаваме на вкусни топли манджички. Мисля скоро и едно греяно Коледно вино да си спретна:))).


Продукти:
Около 500 - 600 гр телешко месо /шол
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
Няколко гъби
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
100 мл вино Мускат Домейн Менада
300 мл бульон или вода
Сол на вкус
Черен пипер
1 дафинов лист
зехтин


Приготвяне:
Телешкото месо се нарязва на големи порционни парчета. Посолява се, поръсва се с черен пипер. В тиган се загрява зехтин и парчетата телешко се поставят в него да се запечатат от всички страни. Поставят се в тенджера под налягане или обикновена, налива се вода и се варят до готовност.
В касерола се налива малко зехтин, добавят се ситно нарязаният лук, скилидките чесън и нарязаните гъби. Готвят се до омекване и докато останат само на мазнина. Добавя се брашното, разбърква се и се запържва за няколко минути на средна степен на котлона, като се внимава да не загори. Добавя се червеният пипер, разбърква се и се налива бульона. Към сосът се добавя месото и се оставя да се вари под капак за около 15 минути. Налива се виното, добавя се дафиновият лист и сол на вкус. Капакът се отстранява и ястието се готви за още около 15-20 минути.
*В зависимост от желаната гъстота на ястието количествата на брашното и бульонът може да се променят.

8 коментара:

  1. Съвършено изглежда месото, Кате! Тук преминахме от рокли и поли директно на панталони и блузи, от чехли и сандали на затворени обувки и ботуши! Времето застудя изведнъж, но това е есента любима!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно телешко, с подканящо сосче за топване на залък хляб. Започва времето на топлите и питателни гозби. Спокойна и усмихната есен, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошно телешко, Кате! Обожавам това ястие. И ние постепенно минаваме към топлите ястия с червено вино:) Поздрави и хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Къде е това при вас, Кате:)) В София не знам дали има слана, но си е студено. Като се върнахме след почивните дни от Гърция тук вече беше студено, изведнъж захладня.
    Телешкото ти много ми хареса, липсваха ми вкусните ти рецепти.
    Ще си направя и аз, но по-нататък!

    ОтговорИзтриване
  5. Абе слана още нямаме, ама се замислям дали да не запаля камината, че и чудесно ще и подхожда вкусното ти предложение, Кате!
    Прегръдка, Бонбон и стойте на топло! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно изглежда с този хубав сос, Кате! Времето захладнява, но пък идват такива прекрасни моменти като вкъщи на топло с чаша чай в ръка.

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасно ястие, Катюша! Изпращам ти слънчеви лъчи, не че тук има такива, но каквото има, посъбрах, за да ти го пратя!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване