Страници
Телешка опашка с винено- гъбен сос
Времето захладня, а това е и повод да си сготвим нещо вкусно:). Мама беше сварила телешка опашка, а аз направих гъбен сос към нея, вкарах и малко винце за разкош:). Получи се чудесно ястие. Може да се приготви и с друг вид телешко месо.
Продукти:
1 бр телешка опашка
250 гр гъби (печурки)
200 мл вино Траминер
50 мл зехтин
1 морков
около 800 мл бульон от варенето на опашката
1-2 с.л. брашно
2-3 скилидки чесън
черен пипер
сол
Приготвяне:
Опашката се нарязва по ставите, измива се и се сварява с вода в тенджера под налягане (или друга).
Гъбите се измиват и нарязват на филийки, морковите се остъргват и нарязват на жулиени, скилидките чесън се обелват и оставят цели.
В касерола се загрява зехтина и към него се добавят зеленчуците. Готвят се до омекване, докато останат на мазнина, като се разбъркват от време на време. Добавя се брашното, разбърква се и се запържва за няколко минути на среден огън.
Налива се виното, разбърква се и се оставя да се вари, докато течността намалее на половина.
Ястието се разрежда с бульона, посолява се, поръсва се с черен пипер и се оставя да се вари до желаната гъстота.
*В зависимост от желаната гъстота на ястието количествата на брашното и бульонът може да се променят.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
ей Кате, тази последната снимка е страхотна, че ми идва да посегна на монитора!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че имаш време да пишеш пак :)
Прегръдки и хубава неделя на теб!
Чудесен резултат от тандемната работа с мама. :) И права е, Пепи, иде му да захапе монитора на човек...
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Кате!
Вкусотия голяма си приготвила! Жалко, че телешка опашка рядко засичам по магазините. Но попадне ли ми ще я приготвя по вашият начин.
ОтговорИзтриванеПоздрави
Много интересна рецепта, Кате! Да си призная, май не съм опитвала тази част от месото, или поне не помня. Но с тези кадри пред мен, май ще се промени! Прекрасна си! Прегръдки!
ОтговорИзтриване