понеделник, 5 октомври 2015 г.

Браунис с банани и мнооого шоколад / Banana brownies


Докато все още е есен, аз ще ви покажа една лятна рецепта:), преди да е настъпила и зимата :) Всъщност рецептата си е всесезонна, просто аз я направих през лятото и я поднесох с любимата ни електрик лимонада и Фрапе за мен:).
Та става дума за един вкусен сладкиш, който правя с всякакви плодове, а именно "Брауни". И с банани съм го правила, ама нарязани на кръгчета:), и с Гайо шоколад съм го правила, ама без банани:).
Сега е друго, различно е – с Гайо шоколад от Farmhopping.com и банани . И като стана дума за това, да ви споделя и за електронната книжка със сезонни рецепти, която може да свалите безплатно тук.

Та ако не сте се объркали от объркващият ми увод:))), може да погледнете рецептата:








Продукти:
200 гр кулинарен шоколад "Гайо"
200 гр краве масло
4 яйца
240 гр кафява захар / използвах мусковадо/
1 пакетче ванилена захар Др Йоткер
140 гр брашно
1 с.л. брашно от рожков
щипка сол
1-2 банана







Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Тава с размер 28х22 см се застила с хартия за печене.
Ако се използва по-малка тава сладкиша ще стане по-висок и обратното:).
Шоколада се нарязва на дребно, а маслото на парченца.
Поставят се в тенджерка на котлон на слаба степен да се разтопят. Не трябва да завират. Отстраняват се от котлона.

В купа се разбиват яйцата с кафявата захар и ванилената захар. Разбива се докато станат на гъст крем.
Добавя се шоколадовата смес към яйчната на тънка струйка и се разбърква с дървена лъжица.

Добавя се пресятото със солта брашно и брашно от рожков, на няколко пъти, като се разбърква с дървена лъжица и се внимава обема да не спада.
Сместа се изсипва в тавата.
Отгоре се подреждат нарязаните на дълги филийки банани.

Сладкишът се слага да се пече в предварително загрятата на 180 градуса фурна.
* Моят сладкиш се изпече за около 20 минути.
Но времето за печене е различно.
При всички случаи се проверява след 10 минути с дървена клечка дали се е изпекъл: забодете клечката в средата на сладкиша и я извадете, ако по нея няма трохи и следи, значи е готов. Не го препичайте, защото ще стане сух!
Сладкиша се изважда от фурната и се оставя да се охлади в тавата, след което се изважда и нарязва на квадрати.

*Не е задължително да се използва брашно от рожков, може да се замени със същото количество какао или обикновено брашно.










13 коментара:

  1. Е, това е! няма по-вкусно от банан с шоколад, а тук е в щедро количество! Прекрасна рецепта и визия, Кате! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Не знам защо, все още не съм правила браунис .. Все ме е страх дали ще се получи, и дали ще се хареса у дома с тази влажна текстура .... Време е да опитам си мисля аз Кате!! Твоят изглежда чудесно и примамливо!!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен брауниз, Кате, този сладкиш го обичаме във всичките му варианти!
    А при теб прекрасно и поднесен!

    ОтговорИзтриване
  4. Бързо си взимам парченце и от електрик лимонадата също! Прекрасни снимки и чудесни рецепти! Усмихнато утре, Кате!

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм опитвала браунис, но само мога да предполагам колко е вкусен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда страхотно,Кате! Пък и е любим десерт у дома, така че ще го опитаме!

    ОтговорИзтриване
  7. Където има мнооого шоколад - там съм и аз, Кате:)

    ОтговорИзтриване
  8. Обожавам брауни! А това е страхотно. Черпя се парченце, че с банан не съм пробвала.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  9. Браунис обичами във всякакъв вариант! С банана изглежда неустоим!
    Хубави есенни дни, Кате и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  10. Неустоимо...,
    фин аромат, шоколад и страхотна визия!
    Благодаря, Кате и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  11. Доволна съм, всичко е страхотно! А относно красивите и носещи лятно настроение чаши, от къде мога да си закупя такива?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Чашите за мохито, мисля че от Джъмбо съм купувала, а тази за фрапето беше в опаковка с кафе. Поздрави и весело лято!

      Изтриване