Страници

Ябълки с кожухче за Димитровден


Една малко позакъсняла почерпка за Димитровден, с пожелания за здраве, щастие, късмет и благоденствие на всички именници.
Рецептата е като на ябълките с бутер тесто, но оформянето е различно. То дори не бих казала, че има някакво специално оформяне – просто ябълките се пакетират в бутер тесто и готово:). Казват, че на Димитровден Баба зима мята кожуха, та за това и моите ябълки са с кожухче. Мисля, че има много такива ябълки в интернет, моите не са първите:), но пък са специални, защото ги направих за един специален човек.
Плънката на ябълките може да е различна: може да се избира между локум, сушени плодове, карамелени бонбони, ядки. Подправките и ароматите също: канела, ром, ванилия… Подсладителите: бяла, кафява захар, мед и т.н. Моите ябълки бяха малко големички, та с едно бутер тесто „облякох“ три:).
Ето ги и тях:


Продукти:
1 прясно бутер тесто
3-4 бр. ябълки, средни по размер
1 пакетче канелена захар
1 пакетче ванилена захар
около 3-4 с.л. захар – кафява или бяла
няколко тофи бонбони ( от рода на лактата)
1 жълтък за глазиране
1 белтък за залепване


Приготвяне:
Ябълките се обелват и семенниците се издълбават с помощта на чаена лъжичка. Овалват се добре в захарта, смесена с ароматите. Напълват се със смес от останалата захар и нарязани на парченца тофи бонбони.
Бутер тестото се разстила и от него се изрязват квадрати, с размер, достатъчен да завие ябълките. Белтъкът се разбива леко с вилица и с него се намазват квадратите.
Ябълките се *завиват в бутер тестото и се глазират с разбитият с вилица жълтък. От бутер тесто може да се изрежат листенца и с тях и дръжките да се декорират ябълките.
Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 30 минути( до готовност).
По желание може да се напудрят:).

*




11 коментара:

  1. Ех, че хубаво си ги облякла, Кате!
    Прегръдки от мен и успехи в начинанието ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Великолепни са,Кате,истинска есенна приказка в чинията!Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Linda receta y su relleno fantástico ,adorable,saludos y abrazos

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце, каква семпла магия си сътворила... Ей така обичам най-много, тогава е най-вкусно!
    А снимките ти са толкова изразителни... Благодаря за споделеното!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Неуморница си ми ти, Кате!
    Поздрави и късмет в новото житейссо начинание!
    Прегръдка

    ОтговорИзтриване
  6. Неуморница си ми ти, Кате!
    Поздрави и късмет в новото житейссо начинание!
    Прегръдка

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, сега какво да правя, едва ли е останало нещо от 3-те ябълчици...следващия път да направиш повече:)
    Какво ново има при теб, само аз ли не съм разбрала:))
    Каквото и да е -нека е успешно!

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, че хубаво, Кате,
    успяваш от всичко да сътвориш много вкус, аромат и красота ...
    Благодаря ти и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Разкошни са, Кате! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Много хубава идея да ги облечеш в това кожухче, Кате! Прекрасни са станали. Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Иде ми с поглед да ги разсъблека тези сладурки:))))!
    Прегръдки,Кате!

    ОтговорИзтриване