Страници

Палачинки със сметаново- винен сос


Плънката от днешната рецепта е едно много любимо сосче, което приготвяме най-често с пилешко месо. Импровизирам със съставките почти винаги, като добавям различни сирена, кашкавали, шампанско, вино, зеленчуци и т.н. Днешният вариант е поднесен в палачинки, а рецептата е подходяща както за предястие, така и за основно ястие ( всичко зависи от количеството:).



За около 6 бр. средно дебели палачинки:
4 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
щипка сол

краве масло или олио за пържене


Приготвяне:
Яйцата се разбиват със солта с миксер, за кратко.
Добавя се брашното, разбива се отново и се налива прясното мляко.
*Брашното и млякото може да се добавят като се редуват, за да не се получи много гъсто тестото в началото, и това да затрудни разбиването.
Разбива се добре, да няма бучки.
Загрява се тефлонов тиган за палачинки на котлон, на силна степен. Намазва се с мазнината, пр. 1 с.л. олио, не повече.
Изсипва се 1 черпак от сместа, разстила се равномерно по дъното.
Палачинките се пекат от двете страни.



За плънката:
Около 100 гр шунка
4-5 гъби кралски печурки или други
2 с.л. настърган Ементал ( може и друг вид сирене или кашкавал)
200 мл течна сметана за готвене
50 мл вино Шардоне
2 с.л. зехтин
Сол
Черен пипер


Приготвяне:
Шунката се нарязва на ивици или малки кубчета, гъбите на филийки. В тиган се загрява зехтина и се добавят гъбите. Запържват се до готовност. Добавя се шунката, разбърква се и се готви до леко златисто. Налива се виното и се оставя на средна степен на котлона да се вари, докато течността остане наполовина.
Прибавя се настърганият Ементал. Разбърква се добре, докато започне да се топи, налива се сметаната, посолява се и се поръсва с черен пипер и сосът се оставя да се вари за няколко минути, докато се сгъсти.
Палачинките се поднасят със соса.




9 коментара:

  1. Чудесно леко и вкусно похапване си ми сервирала днес,Катенце:)!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Като се замисля май не съм опитвала солени палачинки с някакъв сос. Така, че с удоволствие бих опитала от тези :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. У нас и солените палачинки са тачено, но без сос. Следващия път ще им направя, Кате, много апетитно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце, вкусна солена палачинка с аромат на есен си ни поднесла! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Охо, каква вкусотия, Кате! Сосчето е по мой вкус, непременно ще опитам. Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Великолепие на макс,Кате!Освен да ти кажа наздраве и да бягам да врътна и аз едни такива сочно гарнирани,ароматни палачинки!Много,много прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Много фино и елегантно предложение, Кате,
    много ми допада, а и разходката в Марибор е много красива -
    Благодаря, поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване