Страници
Гурме рецепта: Медальони с козе сирене
Често готвя със свинско бон филе. Най-често го поднасям с някакъв сос. Рецептите, които са ни любими са в стил австрийска кухня, комбинация с ябълки и/или гъби.
Този път реших да приготвя нещо по-различно, в стил гурме, а и рецептата е един добър начин да направим прехода след по-сериозните зимни манджи. Нямам представа до колко рецептата ми се отнася към тази категория, но със сигурност гали сетивата и небцето.
Разбира се комбинацията на месо и сирена, запечени на фурна не е новост, но все пак има разлика в продуктите и приготвянето на отделните ястия. Моята интерпретация по темата е това:
Продукти:
1 свинско бонфиле
около 150 гр козе сирене
горчица
черен пипер
3 глави лук
50 гр краве масло
1 с.л. олио
3 с.л. мед
6 с.л. тъмен балсамико ( или смес от балсамико и ябълков оцет)
орехови ядки
кресон
Приготвяне:
Бонфилето се нарязва на медальони с дебелина 2 см. Всеки медальон се намазва леко с горчица и черен пипер. В тиган се сгорещява маслото с олиото и медальоните се запичат от двете страни до леко златисто. Изваждат се и се подреждат върху хартия за печене. Върху тях се поставя по парче сирене и се запичат в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10 минути( или до готовност).
В същата мазнина се изсипва нарязаният на полумесеци лук и се задушава до омекване. Когато започне да се оцветява в светло златисто към него се добавят меда и оцета. Разбърква се, като се внимава, защото пръска. След 1 минута се отстранява от котлона.
В чиния, плато или върху плоча се изсипва 1 с.л. от карамелизираният лук. Върху него се поставя филето с козе сирене. С чаена лъжичка се правят ивици от мед, поставя се по 1 орехова ядка и се поръсва кресон.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Кате,
ОтговорИзтриванечудесно и много изискано ястие в стил гурме.Великолепно изглежда.
Поздрави !
Това предложение ме изкуши много. Всички компоненти по отделно или в други комбинации съм опитвала, но не и заедно, със сигурност е сташна вусотия това в чинията :) ще се пробва!
ОтговорИзтриванеИзкушаващо! Добра комбинация! Поздравления!
ОтговорИзтриванеОсвен да кажа едно "Браво!" нищо друго не ми идва наум!
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно и вкусно, Кате! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТо, че е вкусно, вкусно, Кате, но поднесено на тази плоча е върхът :)
ОтговорИзтриванеМного стилно!
Поздравления!
Кате, усещам нови вдъхновения.. Прекрасна рецепта, ще я пробвам, не съм ги правил с горчица.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеКакво количество мед и оцет (предполагам балсамов) се добавят за соса? Благодаря!
И още един въпрос :)
ОтговорИзтриванеКогато филетата с козето сирене се подредят върху хартия за печене, следва печене във фурната нали? На какви градуси и за колко време? Благодаря!
Здравейте, Диди! Много благодаря за въпроса, тъй като благодарение на него ще направя някои уточнения в рецептата. Често хората, които готвят като записват след това рецепти е възможно да пропуснат нещо, което за тях е ясно, но за останалите остава в невидение:).
ИзтриванеЩе Ви отговоря тук, ще редактирам и в публикацията:
Меда и оцета са в съотношение 1/2 част мед към 1 част оцет. Но това съотношение също може да се промени. Може да се използва всякакъв оцет(предпочитам тъмен балсамико), може и смес от ябълков и балсамико.
След като медальоните се подредят върху хартията за печене заедно с козето сирене просто се запичат в предварително загрята фурна на 200 градуса. Бонфилето не се нуждае от дълго печене и смятам, че за десет минути ще е добре опечено и сиренето ще се разтопи. Все пак всеки сам преценява как харесва месото.
Поздрави!
Внимавайте когато готвите с мед.Не трябва да надвишавате 60-65 градуса защото всичките полезни неща от медът изчезват и той става кратко казано вреден
ОтговорИзтриване