понеделник, 20 февруари 2017 г.

Печена плешка от малко прасенце


Една от любимите ми маринати за месо научих от мама. В чашка от кафе разбърква олио с червен и черен пипер, малко чубрица и сол и намазва добре месото. По време на печенето също. Резултатът винаги е сочно изпечено с хрупкава коричка отвън. Тъй като напоследък често употребявам Маги Подправката, която е подобна на тази марината, реших да експериментирам с нея, добавих и Терияки марината на Киккоман и съм впечатлена от резултата.
За приготвяне на големи и цели меса, като например джолан, бут, гъска и т.н. в Австрия се научих, че е добре да се запекат отначало на силна фурна, за да се запечата хубаво месото и след това фурната да се намали и да се пече до готовност. Може да се покрие и с фолио, но тук се прави най-често без.
Вече съм показвала рецептите в блога. Дойде ред и на тази, като за нея е добре да се избере наистина хубава плешка от малко прасенце, а ако си имате гости може и цяло да изпечете.Продукти:
1 бр плешка от малко прасенце с кожичка
2 с.л. Маги Подправката(смес от сол,чубрица, черен и червен пипер)
олио
вода
Терияки марината Киккоман (Маги уни сос или соев сос)


Приготвяне:
Плешката се полива с 2 с.л. Терияки марината и се натрива много добре с олио и подправката. Кожата се нарязва с нож, така че да се образуват квадратчета. За да не залепва, а и за да се изпече добре отдолу, в тавата е добре да се подредят дървени пръчици, аз използвам пръчици за китайско(не трябва да са боядисани!), които се подреждат като решетка. Върху тях се поставя овкусената плешка.


В тавата се наливат около 50 мл олио, около 300 ml вода и 2 с.л. Терияки марината. Поставя се на ниска скара, в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути, след което фурната се намалява на 180 градуса, покрива се с фолио и месото се пече до готовност. Времето за печене зависи от големината на плешката, но около 2-3 часа са достатъчни. По време на печенето се полива със сосът и се наблюдава, ако водата се изпари се долива още. В края на печенето фолиото може да се отстрани и да се запече.
Поднася се с гарнитура по избор. Тук е със сърцевина на салата, овкусена само с Терияки марината Киккоман, печени картофи и настърган пресен хрян.
* Месото на малкото прасенце е различно от това на голямото. По-голямата част от костите са хрущяли, по-леко е, не е мазно и е много вкусно. Тъй като се смята за деликатес, често украсява празничните трапези и е добре да се поднася по-атрактивно, особено когато е цяло.


3 коментара: