Колебаех се как да го запиша на български. Първоначално свързвах превода с “еленски гръб”(rücken), но се питах каква е приликата с него, тъй като нито без бодличките, нито с тях го наподобяваше, но когато написах в интернет наименованието, първата картинка беше именно на шпикованото месо и ми се изясни:). И така, моят сладкиш оставям с името му, без да го превеждам, а на български език то би се произнесло като: Рерюкен.
Рерюкен се пече в специална заоблена форма, която имитира коментираната вече част от месото на елен. Макар да се използват различни рецепти за тесто, най-популярната е с бадемово брашно, малко количество брашно, захар, масло и шоколад. В някои рецепти е наличен бакпулвер, в други – не, като в тях яйцата се разбиват поотделно. Изпеченият и охладен сладкиш се полива с разтопен шоколад и се декорира с бланширани, обелени, нарязани бадеми, като крайният резултат наподобява шпиковано месо. В моята рецепта използвам захар Мусковадо и пълнозърнесто лимецово брашно, както и смлени орехи, вместо бадемово брашно, но вие може да ги замените с предпочитани.
Рерюкен
Продукти:
5 яйца
100 гр захар Мусковадо
125 гр меко масло
100 гр шоколадов кувертюр(използвам на Цотер 50 %)
150 гр ситно смлени орехи
30 гр пълнозърнето лимецово брашно
5 гр царевично нишесте
1 пакетче бурбонска винилова захар
щипка сол
декорация:
100 гр шоколад( използвам Линд 70 %)
бланширани, белени, нарязани бадеми
Начин на приготвяне:
Формата се намазва с масло и пръсва с какао. Излишното се изтупва.
Фурната се включва да загрява на 170 градуса.
Шоколадът се нарязва на малки парчета и се разтопява на водна баня.
Белтъците се разбиват със захарта на сняг.
Брашното и нишестето се пресяват в купа, добавя се ореховото брашно и се разбърква добре.
В друга купа се разбива маслото с ваниловата захар и щипка сол. Добавят се жълтъците, един по един, като всеки следващ се добавя след като преходният се е усвоил добре. Разбива се с миксер. Шоколада се добавя на струйка, като се продължава с разбиването. Превключва се на ниска степен и се добавя сухата смес. Когато сместа стане хомогена, се добавят разбитите със захарта белтъци, като вече се бърка с шпатула, внимателно, за да не спадне обема.
Сместа се изсипва в подготвената форма и се поставя в загрятата фурна да се пече. Обикновено печенето е 45 минути, но все пак, може да се провери с клечка.
Когато сладкиша е готов, се изважда от фурната и се оставя за 10 минути във формата, след което се обръща върху решетка и се охлажда напълно.
Шоколада за глазурата се нарязва и разтопява. Полива се върху Рерукен. Набождат се нарязаните бадеми и сладкиша се прибира в хладилник.
Рерюкен, по тази рецепта е с влажна текстура, наситен шоколадов вкус и много вкусен. В случай, че не можете да откриете такава форма, а бихте искали да го приготвите, може да използвате правоъгълна форма за кекс, но името вече няма да е това.
Формата се намазва с масло и пръсва с какао. Излишното се изтупва.
Фурната се включва да загрява на 170 градуса.
Шоколадът се нарязва на малки парчета и се разтопява на водна баня.
Белтъците се разбиват със захарта на сняг.
Брашното и нишестето се пресяват в купа, добавя се ореховото брашно и се разбърква добре.
В друга купа се разбива маслото с ваниловата захар и щипка сол. Добавят се жълтъците, един по един, като всеки следващ се добавя след като преходният се е усвоил добре. Разбива се с миксер. Шоколада се добавя на струйка, като се продължава с разбиването. Превключва се на ниска степен и се добавя сухата смес. Когато сместа стане хомогена, се добавят разбитите със захарта белтъци, като вече се бърка с шпатула, внимателно, за да не спадне обема.
Когато сладкиша е готов, се изважда от фурната и се оставя за 10 минути във формата, след което се обръща върху решетка и се охлажда напълно.
Шоколада за глазурата се нарязва и разтопява. Полива се върху Рерукен. Набождат се нарязаните бадеми и сладкиша се прибира в хладилник.
Рерюкен, по тази рецепта е с влажна текстура, наситен шоколадов вкус и много вкусен. В случай, че не можете да откриете такава форма, а бихте искали да го приготвите, може да използвате правоъгълна форма за кекс, но името вече няма да е това.
Впечатли ме много, Кате! Още като видях снимката в списъка ми за четене в блога и нямах търпение да прочета повече.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Габи! И аз така веднага се впускам да чета, когато видя нещо различно. Поздрави!
ИзтриванеИмам такава форма и ми е ика да го направя, но малко се страхувам от изпичането. Яна
ОтговорИзтриванеЗдравей, Яна! Не виждам защо трябва да се страхуваш. На 170 градуса, задължително загрята фурна, на средна скара, се поставя формата със сместта и се пече за 45 минути. Оставя се за 10 минути в нея и след това се обръща и се оставя напълно да се охлади. Тук печенето е лесно. Още повече, че това не е питка, която да остане сурова. В този сладкиш има съвсем малко количество брашно. Няма как да ти е суров, а ще има чудесна влажна сърцевина. Ако пък случайно си увеличила времето за печене, няма да е чак толкова влажен. При всички случаи вкусен сладкиш ще има. Поздрави и бъди по-смела!
ИзтриванеНаправих сладкиша преди 15 Мин и вече е наполовина :). Изпуках го във формата за хляб, но си е все така вкусен. Идеален е! Мария
ОтговорИзтриванеБлагодаря за коментара, Мария! Точно тези отзиви помагат на хората да преценят дадена рецепта. Сигурна съм, че вече не е останало и парченце:). Поздрави!
ИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванена мен този сладкиш ми заприлича на руло - таралеж.Но е много оригинален и красив.Така,че записвам рецептата.Чудесен е.
Поздрави !
Да, има прилика, Ели. В началото и аз не разбирах връзката на името с еленски гръб, но след време, както писах, ми се изясни:). Знаеш ли, понякога за детски партита му правят муцунка, като декорация и наистина наподобява съвсем таралеж, то и с такава идея е.
ИзтриванеВ каквато и форма да се направи е вкусен. Поздрави!
Здравейте! По една случайност имам такава форма и обмислям да направя тоя сладкиш. Всъщност брашното е 35 гр? И сътветено орехите смлени на брашно.
ОтговорИзтриванеДа, брашното е толкова като количество, може да използвате всякакво брашно, а орехите са смлени фино, наподобяващи брашно. Поздрави!
ИзтриванеИнтересно...
ОтговорИзтриванеЧуден!!!! След шоколадовата глазура отгоре ребрата не ми бяха така релефни като на снимката, но не е чак толкова важно, но на вкус е чудесен!!! Благодаря за рецептата. Яна
ОтговорИзтриванеБлагодаря за коментара, Яна, тези отзиви са много важни, за четящите, тъй като им помагат да преценят дадена рецепта! Радвам се, че се е получил също така вкусен и ефектен! Поздрави!
Изтриване