Всеки сезон в социалните мрежи се появява рецепта, която изведнъж става много популярна – не непременно нова, но такава, която завладява всички. Мисля си, че тази есен това ще са поничките във форма на малки тикви. В Pinterest вече се въртят безброй варианти за Берлинер, Донъти и Крапфен.
Правят се с класическо тесто за понички и се оформят като тикви. Често в самото тесто или в крема се добавят тиква и подправки.
Моите понички направих с тестото, по което правя Донъти, като замених част от млякото с пюре от тиква, добавих характерните подправки канела, инд. орехче и джинджифил и естествено оформих като тикви.
Пълнежът, който направих за някои от тях е крема сирене, сметана, пюре от тиква, захар и канела, но и с шоколад са много вкусни.
Дръжките са от ябълки. В другите рецепти ползват парченца ванилови шушулки или пръчици от канела.
Продукти:
500 гр брашно70 гр захар
7 гр суха мая
щипка сол
1 ч.л. смес от подправки: канела, инд.орехче и джинджифил
150 гр тиквено пюре (печена или сварена, отцедена и пасирана тиква)
100 мл прясно мляко
60 гр масло
1 яйце + 1 жълтък
олио за пържене
захар + канела за овалване
крем, сладко или шоколад по желание
1 яйце + 1 жълтък
олио за пържене
захар + канела за овалване
крем, сладко или шоколад по желание
конец за печене
Начин на приготвяне:
Конеца за печене се нарязва на 20 см парчета. За всяка тиква са необходими 4 парчета. Изрежете толкова, колкото тикви ще направите. Останалите понички може да оформите по класически начин.
В малка касерола на котлона се загряват млякото с маслото. Бърка се докато маслото напълно се разтопи. Сваля се от огъня и сместа се охлажда до приятно топло.
! Не трябва да е горещо, защото високата температура може да съсипе маята.
В купа се разбъркват пресятото брашно, сухата мая, солта, подправките и захарта. Към тях се добавят тиквеното пюре, маслото, прясното мляко, яйцето и жълтъка.
Замесва се тесто, като при нужда се добавя още малко брашно. Меси се докато престане да лепне и започне да се отделя от стените на купата. Оформя се на топка, прехвърля се в чиста набрашнена купа, покрива се със стреч фолио и кърпа и се оставя да втаса до удвояване на обема ( около 45 мин.).
Втасалото тесто се разделя на топчета по 50 гр.
Върху хартия за печене се подреждат четири парчета конец, така че да се пресичат в центъра и да образуват “звезда“ с осем лъча.
В центъра, върху пресечената точка се поставя топчето тесто. Всеки два срещуположни края на конците се събират и леко се завързват над тестото заедно, без да се стяга прекалено.
Накрая всички възли се събират и завързват заедно.
Оформените понички тикви се подреждат на разстояние, покриват се със стреч фолио и се оставят да втасат отново.
В центъра, върху пресечената точка се поставя топчето тесто. Всеки два срещуположни края на конците се събират и леко се завързват над тестото заедно, без да се стяга прекалено.
Накрая всички възли се събират и завързват заедно.
Оформените понички тикви се подреждат на разстояние, покриват се със стреч фолио и се оставят да втасат отново.
Пържене:
В дълбок съд се загрява олио. Използвам тенджера с диаметър 20 см и наливам 1 литър олио.Температурата не трябва да е висока, защото поничките прегарят много бързо.
Достигането на подходящата температура може да се провери, като се потопи край на дървена лъжица и след секунди по нея се образуват мехури.
*Аз пържа като загрявам олиото на висока степен, отстранявам да се охлади леко, след което работя на 1 степен на котлона.
Първоначално пробвайте с една поничка и преценете дали да се увеличи или намали котлона. Всяка поничка трябва да се пържи за 2-3 минути от едната страна и 2 минути от другата. Така, че ако изгаря за това време и се пържи прекалено бързо, то температурата трябва да се намали, за да не изгаря отвън, а вътре да остане сурова.
Поничката може да се вземе с помощта на шпатула или да се хване за конеца, но се внимава да не се наруши формата ѝ.
Поничката може да се вземе с помощта на шпатула или да се хване за конеца, но се внимава да не се наруши формата ѝ.
Поставя се в олиото и се пържи за 2-3 минути. Когато поничката леко покафенее, се обръща внимателно и се пържи отново за 2-3 минути. Готовата поничка се изважда върху хартия за печене. Първите понички се пържат по една, докато се установи правилната температура. След това може да се пържат и по две, три до четири.
По желание още топли, поничките се овалват в захар с канела. След като се охладят могат да се съхраняват за 2-3 дни на хладно място, върху чиния, в кутия или поднос, като се покрият със стреч фолио.
По желание още топли, поничките се овалват в захар с канела. След като се охладят могат да се съхраняват за 2-3 дни на хладно място, върху чиния, в кутия или поднос, като се покрият със стреч фолио.
Пълнят се преди поднасянето със загрят пасиран конфитюр, лешников крем, ванилен крем и др.
Част от моите понички напълних с крем от крема сирене, пасирана тиква, сметана, канела и захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар