Страници

Патладжан Долма - традиционна рецепта от турската кухня

 

Патладжан Долма е класическо ястие от турската кухня, което съчетава ароматите на сочен печен патладжан, пикантна плънка от кайма и ориз и богат доматен сос. Това ястие е идеално за семейна вечеря или специални поводи и е чудесен начин за разнообразяване на традиционните български пълнени чушки или сарми. 



Патладжан Долма

Продукти:

1/2 кг говежда кайма
1 ч.ч. ориз кръгъл (измит и отцеден)
1 глава лук
магданоз
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. суха мента
1/2 ч.л. смлян кимион 
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. суха мащерка
1/2 ч.л. кайенски пипер
сол
2 с.л. меласа от нар

10 бр. малки патладжани 

сос:
1 чаша доматена пасата (смлени домати)
1 чаша вода
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. меласа от нар
1 с.л. сок от лимон
сол




Приготвяне:
Продуктите за соса се разбъркват до хомогенност.
Продуктите за плънката се смесват в купа. 
Патладжаните се белят на ивици, без да се отстраняват дръжките, за да се запазят цели. 
Надупчват се на няколко места с нож и се запичат от всички страни в предварително загрят намаслен тиган до леко златисто. Изваждат се и се отцеждат върху кухненска хартия. 

 
 


Патладжаните се разрязват по дължина с нож и внимателно се разтварят, за да се създаде място за плънката. Пълнят се с приготвената смес от кайма, ориз и подправки.
Подреждат се в намаслена тава и се поливат със соса.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се поставя в загрята фурна на 200 градуса. След 15 минути температурата се намалява на 180 и пълнените патладжани се пекат до готовност. В края на печенето алуминиевото фолио може да се отстрани, за да се запекат. 
Патладжаните Долма се сервират с пресни подправки и йогурт. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар