Страници

Долма - пълнени зеленчуци с ароматен ориз и кайма

Долма е едно от най-популярните ястия в източно-средиземноморската (най-вече турска) кухня, което обединява разнообразието от зеленчуци като чушки, патладжан, тиквички, лук, лозови листа, манголд, пълнени с ароматна смес от кайма и подправки.  Всъщност такъв тип ястия са познати в много кухни на Балканите, Близкия изток и Кавказ, които на кратко представляват пълнени зеленчуци. Думата Dolma произлиза от турския глагол dolmak , който означава „ пълня, запълвам„ . Самата дума означава “Пълнено", но не се превежда директно, а се използва като наименование за различни видове пълнени ястия в турската, балканската, арабската и кавказката кухни. За допълнителна дълбочина на вкуса, на дъното на съдът, в който се приготвя ястието често се подреждат агнешки ребърца, но рецептата може да се приготви и без тях.  Споделям любимата рецепта у дома, по която приготвям не само микс от зеленчуци, а и само патладжан, тиквички, сарми или чушки.

Долма

Пълнени зеленчуци с кайма и ориз

Продукти:
1/2 кг говежда кайма
1 ч.ч. ориз кръгъл (измит и отцеден)
1 глава лук
магданоз
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. суха мента
1/2 ч.л. смлян кимион 
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. суха мащерка
1/2 ч.л. кайенски пипер
сол
2 с.л. меласа от нар

3 чушки
2 патладжана ( средни)
1 тиквичка
1 глава продълговат лук
няколко листа манголд
лозови листа, от консерва
агнешки ребра, от малко агне ( по желание)

сос:
1 чаша доматена пасата (смлени домати)
1 чаша вода
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. меласа от нар
1 с.л. сок от лимон
сол



Приготвяне:
Продуктите за плънката се изсипват в купа и се разбъркват много добре. 
Агнешките ребърца се натриват с черен пипер и сол и се запечатват в тиган със зехтин от всички страни.
Чушките се почистват от семената. Патладжаните се нарязват на две-три части и се издълбават. Тиквичката се бели и нарязва на 3 части, които се издълбават. Лукът се цепва от едната страна и се разделя . Манголда и лозовите листа се пускат в къкреща вода за 1-2 минути. Отцеждат се.
Зеленчуците се пълнят, а сармите се завиват с плънката. 



Подреждане:
*Ако искате да обръщате тенджерата със сармите върху тава, то е добре да използвате подходяща по височина тенджера. От висока, не пълна тенджера е трудно да се обърне съдържанието и това бе моята грешка първият път. След време приготвях сарми и долма в по-ниски тенджери и ги обръщах без проблем. Разбира се, това се отнася само ако искате да направите характерното обръщане при сервиране. 

На дъното на тенджера се подреждат агнешките ребра. и върху тях се подреждат пълнените зеленчуци и сарми. Продуктите за соса се разбъркват добре и сосът се излива върху зеленчуците и сармите. Поставя се огнеупорна чиния или някакъв огнеупорен малък капак и тенджерата се затваря.
 


Ястието се вари на умерена температура за 1 1/2  час- 2 часа. След 1 1/2  чинията се отстранява внимателно( защото е гореща!), тенджерата се разклаща и се оставя да се довари до готовност.
Ако сервирате с обръщане, внимавайте, защото има горещ сос, а и самото ястие и тенджерата са горещи. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар