Kuru Patlican Dolmasi (Пълнени сушени патладжани) е традиционно турско ястие, особено популярно в югоизточните райони на Турция. Приготвя се като сушени патладжани се пълнят със смес от ориз, кайма, лук и подправки, след което се варят или задушават. Има и вегетарианска версия без месо.
Продукти:
около 15-20 бр. *малки сухи патладжани
плънка:
1/2 кг говежда кайма
1 ч.ч. ориз кръгъл (измит и отцеден)
1 глава лук
магданоз
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. суха мента
1/2 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. суха мащерка
1/2 ч.л. кайенски пипер
сол
2 с.л. меласа от нар
1 ч.ч. ориз кръгъл (измит и отцеден)
1 глава лук
магданоз
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. суха мента
1/2 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. суха мащерка
1/2 ч.л. кайенски пипер
сол
2 с.л. меласа от нар
сос:
1 чаша доматена пасата (смлени домати)
1 чаша вода
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. меласа от нар
1 с.л. сок от лимон
сол
* сухите патладжани, които използвам са с големина на средна чушка. Зависимост от големината може да се използват повече или по-малко.
Приготвяне:
Сушените патладжани се накисват в купа с топла вода, за да омекнат.
Продуктите за плънката се изсипват в купа и се разбъркват много добре.
Патладжаните се цепват в долният им край. Пълнят се и се подреждат в намаслена тенджера.
Продуктите за соса се разбъркват добре и сосът се излива върху зеленчуците и сармите. Поставя се огнеупорна чиния или някакъв огнеупорен малък капак, който да притиска патладжаните и тенджерата се затваря.
Продуктите за соса се разбъркват добре и сосът се излива върху зеленчуците и сармите. Поставя се огнеупорна чиния или някакъв огнеупорен малък капак, който да притиска патладжаните и тенджерата се затваря.
Ястието се вари на умерена температура за 1 - 1 1/2 час. След 1 час чинията се отстранява внимателно( защото е гореща!), тенджерата се разклаща и се оставя да се довари до готовност.
Ако сервирате с обръщане, внимавайте, защото има горещ сос, а и самото ястие и тенджерата са горещи.
Ако сервирате с обръщане, внимавайте, защото има горещ сос, а и самото ястие и тенджерата са горещи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар