Наред с пълнените зеленчуци, сушени и свежи патладжани и сармички, Kabak dolmasi - пълнените тиквички са поредното ястие в тази категория. Популярни са в турската и балканската кухня, като могат да бъдат приготвени както със смес от месо, така и само с ориз. Приготвям ги по същия начин, както останалите зеленчуци, с разликата, че тези пека в тава във фурна.
Продукти:
сос:
1 чаша доматена пасата (смлени домати)
1 чаша вода
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. меласа от нар
1 с.л. сок от лимон
сол
*мини тиквички
1/2 кг говежда кайма
1 ч.ч. ориз кръгъл (измит и отцеден)
1 глава лук
магданоз
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. суха мента
1/2 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. суха мащерка
1/2 ч.л. кайенски пипер
сол
2 с.л. меласа от нар
1 ч.ч. ориз кръгъл (измит и отцеден)
1 глава лук
магданоз
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. суха мента
1/2 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. суха мащерка
1/2 ч.л. кайенски пипер
сол
2 с.л. меласа от нар
сос:
1 чаша доматена пасата (смлени домати)
1 чаша вода
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. меласа от нар
1 с.л. сок от лимон
сол
* В случай, че не откривате мини тиквички, може да приготвите ястието с по-големи тиквички, които да нарежете на няколко части и да ги издълбаете.
Приготвяне:
Продуктите за плънката се изсипват в купа и се разбъркват много добре.
тиквичките се издълбават и пълнят с приготвената плънка.
тиквичките се издълбават и пълнят с приготвената плънка.
Пълнените тиквички се подреждат в намаслена тава. Ако е останала плънка, тя може да се изсипе в тавата. Продуктите за соса се разбъркват добре и сосът се налива върху тях. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се поставя в предварително загрята фурна на 200 градуса да се пече за около час. Фолиото се отстранява и тиквичките се запичат до готовност.
Няма коментари:
Публикуване на коментар