Лозовите сармички са любимо любимо ястие в много балкански и ориенталски кухни, като всяко място има своя уникална вариация. Те могат да бъдат както постни, така и с месо, а подправките придават характерния вкус. В тази публикация споделям как приготвям тези харесвани у дома лозови сармички.
Продукти:
лозови листа, от консерва
плънка:
1/2 кг говежда кайма
1 ч.ч. ориз кръгъл (измит и отцеден)
1 глава лук
магданоз
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. суха мента
1/2 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. суха мащерка
1/2 ч.л. кайенски пипер
сол
2 с.л. меласа от нар
сос:
1 чаша доматена пасата (смлени домати)
1 чаша вода
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. меласа от нар
1 с.л. сок от лимон
сол
1 чаша доматена пасата (смлени домати)
1 чаша вода
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. меласа от нар
1 с.л. сок от лимон
сол
Приготвяне:
Продуктите за плънката се изсипват в купа и се разбъркват много добре. Лозовите листа се пускат в къкреща вода за 1-2 минути. Изваждат се и се отцеждат. Дръжката в удебелената страна се изрязва.
Навиват се сарми и се подреждат в намаслена тенджера.
Продуктите за соса се разбъркват добре и сосът се излива върху сармите. Поставя се огнеупорна чиния или някакъв огнеупорен малък капак и тенджерата се затваря.
Ястието се вари на умерена температура за 1 час - 1 1/2 час. След 1 час чинията се отстранява внимателно( защото е гореща!), тенджерата се разклаща и се оставя да се довари до готовност.
Ако сервирате с обръщане, внимавайте, защото сосът е горещ, а и самото ястие и тенджерата са горещи.
Ако сервирате с обръщане, внимавайте, защото сосът е горещ, а и самото ястие и тенджерата са горещи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар