Страници

Лесна рецепта за домашна създърма, пача и бистър телешки бульон

Създърмата е едно от онези ястия. които съчетават простота, богат вкус и хранителна стойност. Представлява стар начин за консервиране на месо, използван в българската кухня от векове. Благодарение на бавното варене с в собствена мазнина, създърмата остава крехка, сочна и дълготрайна. 
Автентичната създърма се приготвя чрез бавно варене с собствена мазнина, което изисква някои тънкости, които аз все още не съм усвоила, затова споделям моята по-бърза и лесна домашна рецепта, за всички любители на традиционната и питателна зимна българска кухня, като тук наред с приготвянето на създърма, получавам и чист бульон от кокали и пача. 

Продукти:
телешки врат с кокал или друго месо с кокал
*парченца говежда мазнина 
говежди копита
дафинов лист
бахар
сол
черен пипер

*Парченца с говежда мазнина изрязвам, когато готвя месо, най-често крака или гърди, като съхранявам в плик във фризер. 

Приготвяне:
Месото се нарязва на парченца, но може да се свари с цял кокал. Месото, кокалите и мазнината се поставят в тенджера, добавят се подправките, налива се вода,  когато водата заври се обира пяната. Месото се сварява в тенджера с капак, изважда се, отцежда се и кокалите се отстраняват.
Бульонът се прецежда и запазва за супи, ястия, рамен или пача. При престой и стягане  в хладилник, мазнината, която се е отделила отгоре може да се отстрани. 

Тенджерата с обезкостеното месо и малко от бульона ( напр. 100 мл )  се поставя  на котлон, добавят се цели зърна бахар и черен пипер, накъсан дафинов лист,  евентуално сол. Бърка се, докато течността се изпари, като месото се накъсва с вилица.



След като създърмата е готова, се прехвърля в подходящ съд. Аз използвам висок съд, като отвътре поставих плик за фризер, за да мога да извадя създърмата. Може да се използва и изрязана бутилка от безалкохолно. 
Напълва се част от месото, претъпква се с буркан или друго подходящо нещо добре, за да няма въздух и така докато свърши цялото количество. Хубаво се притиска, пликът се извива добре, за да се изкара въздуха. Ако има течност, тя се изцежда. Затиска се с някаква тежест и се оставя да престои в хладилник, докато стегне. 


Нарязва се на резени. Може да се сервира с люти чушлета, кисели краставички или други зеленчуци по избор. 

От бульона и останалите парченца месо може да се приготви пача, като се може да се консумира топла или охладена( желирана), овкусява се с оцет, пресован чесън и сол на вкус. 


Бульонът е изключително полезен и питателен и от него могат да се приготвят всякакви супи и ястия. Може да се сервира с добавки като нарязани палачинки, кнедли или нудъли ( Рамен).


Няма коментари:

Публикуване на коментар