Автентичната създърма се приготвя чрез бавно варене с собствена мазнина, което изисква някои тънкости, които аз все още не съм усвоила, затова споделям моята по-бърза и лесна домашна рецепта, за всички любители на традиционната и питателна зимна българска кухня, като тук наред с приготвянето на създърма, получавам и чист бульон от кокали и пача.
телешки врат с кокал или друго месо с кокал
*парченца говежда мазнина
говежди копита
*парченца говежда мазнина
говежди копита
дафинов лист
бахар
бахар
сол
черен пипер
*Парченца с говежда мазнина изрязвам, когато готвя месо, най-често крака или гърди, като съхранявам в плик във фризер.
Приготвяне:
Месото се нарязва на парченца, но може да се свари с цял кокал. Месото, кокалите и мазнината се поставят в тенджера, добавят се подправките, налива се вода, когато водата заври се обира пяната. Месото се сварява в тенджера с капак, изважда се, отцежда се и кокалите се отстраняват.
Бульонът се прецежда и запазва за супи, ястия, рамен или пача. При престой и стягане в хладилник, мазнината, която се е отделила отгоре може да се отстрани.
Бульонът се прецежда и запазва за супи, ястия, рамен или пача. При престой и стягане в хладилник, мазнината, която се е отделила отгоре може да се отстрани.
Тенджерата с обезкостеното месо и малко от бульона ( напр. 100 мл ) се поставя на котлон, добавят се цели зърна бахар и черен пипер, накъсан дафинов лист, евентуално сол. Бърка се, докато течността се изпари, като месото се накъсва с вилица.
След като създърмата е готова, се прехвърля в подходящ съд. Аз използвам висок съд, като отвътре поставих плик за фризер, за да мога да извадя създърмата. Може да се използва и изрязана бутилка от безалкохолно.
Напълва се част от месото, претъпква се с буркан или друго подходящо нещо добре, за да няма въздух и така докато свърши цялото количество. Хубаво се притиска, пликът се извива добре, за да се изкара въздуха. Ако има течност, тя се изцежда. Затиска се с някаква тежест и се оставя да престои в хладилник, докато стегне.
Нарязва се на резени. Може да се сервира с люти чушлета, кисели краставички или други зеленчуци по избор.
Бульонът е изключително полезен и питателен и от него могат да се приготвят всякакви супи и ястия. Може да се сервира с добавки като нарязани палачинки, кнедли или нудъли ( Рамен).
Няма коментари:
Публикуване на коментар