Страници

Линцерови кифлички


Линцеровите кифлички произхождат от Австрия, като името им идва от град Линц, който е известен с най-старата рецепта за Линцер торта. Тези дребни сладки обаче са чудесна интерпретация на богатите аромати на масло, ядки и плодова сладост. 
Споделям рецепта, по която ги приготвям от години, без да претендирам за автентичност, но с гарантирано добър резултат и вкус.


Линцерови кифлички / Linzer kipferl

Продукти:
100 гр меко краве масло(на стайна температура)
100 гр захар
1 пакетче ванилова захар
1 яйце
200 гр брашно

фино пасиран конфитюр( кайсии или друг)

Приготвяне:
Маслото, ваниловата захар и захарта се разбиват с миксер, докато станат на крем.
Добавя се яйцето, разбива се докато се усвои.
Постепенно се добавя брашното и се меси до получаване на тесто.
По желание част от тестото може да се оцвети с натурално какао, като простои се добави 1-2 ч.л. какао и се омеси добре.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Тава се застила с хартия за печене.
Част от тестото се поставя в пош с голям звездовиден накрайник. (Добре е да се работи на порции, защото голямото количество тесто е трудно за шприцоване.)
Шприцоват се сладки, директно върху тавата с хартия под формата на мини кифлички или подкови, на разстояние една от друга. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 10- 12 минути или докато краищата им започнат леко да се оцветяват в златисто.
Изваждат се върху решетка да се охладят, слепват се две по две с конфитюра и краищата им се потапят в разтопен шоколад. Подреждат се върху хартия за печене, докато шоколада стегне и след това се прибират в кутии, като се подреждат една до друга върху хартия за печене. Съхраняват се на хладно.




Няма коментари:

Публикуване на коментар