Ако търсите начин да приготвите сочно, ароматно и крехко печено пиле, то тази рецепта ще ви изненада приятно.
Тайната на перфектния резултат се крие в предварителното накисване на пилето в смес от вода, оцет, лимон, захар и сол. Този процес окрехкотява месото, правейки го изключително нежно и вкусно, докато печенето с ароматни зеленчуци придава допълнителна сочност и богатство на вкуса. Рецептата е от youtube канала المطبخ المميز . Направих я с малки изменения, но това е базата. Промяна може да се извърши относно използваните подправки в маринатата, както и зеленчуците.
Продукти:
1 бр. пиле
За накисване на пилето:
1 ½ л вода
3 с.л. сол
1 с.л. захар
50 мл бял оцет
1 лимон, нарязан на кръгчета
Зеленчуци по избор:
4 картофа
3 моркова
2-3 чери домата
люто чушле
Марината:
1 с.л. къри
1 с.л. сладък червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. смлян джинджифил
сол, на вкус
1/3 ч.ч. зехтин или олио
1 с.л. сок от лимон
1 с.л. доматена паста (доматено пюре)
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. паста от пипер
Начин на приготвяне:
Тъй като пилето ще се пече върху зеленчуците, се разрязва през средата, за да се разтвори (като пеперуда). Аз предпочитам варианта на разрязване от страната на гърба ( който е и във видеото), при който се отстранява целият гръбнак с шийката. Изрязвам и тънката, най-крайна част на крилцата. Запазвам ги за супа.
Водата се разбърква в купа с оцета, захарта, солта и нарязаните лимони (ако използвате). Покрива се и престоява за няколко часа в хладилник.
Към останалата част от марината се добавят киселото мляко и двете пасти.
Пилето се изважда, подсушава се и се натрива добре с маринатата. Поставя се върху зеленчуците. Може да се поставите директно върху зеленчуците или върху решетка, така че отделените сосове и мазнина по време на печенето да капят в тавата със зеленчуци.
Лист хартия за печене се намокря и се изстисква. Поставя се върху тавата с пилето и зеленчуци. Отгоре се покрива с алуминиево фолио и краищата му заедно с краищата на хартията се притискат към ръбовете на тавата.
Ястието се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 1 ½ час. Фолиото и хартията се отстраняват и тавата се връща във фурната до запичане и готовност на пилето и зеленчуците.
Ястието се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 1 ½ час. Фолиото и хартията се отстраняват и тавата се връща във фурната до запичане и готовност на пилето и зеленчуците.
Няма коментари:
Публикуване на коментар