Страници

Сочно печено пиле със зеленчуци на фурна



Ако търсите начин да приготвите сочно, ароматно и крехко печено пиле, то тази рецепта ще ви изненада приятно. 
Тайната на перфектния резултат се крие в предварителното накисване на пилето в смес от вода, оцет, лимон, захар и сол. Този процес окрехкотява месото, правейки го изключително нежно и вкусно, докато печенето с ароматни зеленчуци придава допълнителна сочност и богатство на вкуса. Рецептата е от youtube канала المطبخ المميز  . Направих я с малки изменения, но това е базата. Промяна може да се извърши относно използваните подправки в маринатата, както и зеленчуците. 





Продукти:

1 бр. пиле 

За накисване на пилето: 
1 ½ л вода 
 3 с.л. сол 
1 с.л. захар 
50 мл бял оцет 
1 лимон, нарязан на кръгчета 
 
Зеленчуци по избор: 
4 картофа 
3 моркова 
2-3  чери домата 
люто чушле

 Марината: 
1 с.л. къри 
1 с.л. сладък червен пипер 
1/2 ч.л. черен пипер 
1/2 ч.л. чесън на прах 
1/2 ч.л. смлян джинджифил 
 сол, на вкус 
1/3 ч.ч. зехтин или олио
1 с.л. сок от лимон 

1 с.л. доматена паста (доматено пюре) 
1 с.л. кисело мляко 
1 с.л. паста от пипер


Начин на приготвяне:
Тъй като пилето ще се пече върху зеленчуците, се разрязва през средата, за да се разтвори (като пеперуда). Аз предпочитам варианта на разрязване от страната на гърба ( който е и във видеото), при който се отстранява целият гръбнак с шийката. Изрязвам и тънката, най-крайна част на крилцата. Запазвам ги за супа.



Водата се разбърква в купа с оцета, захарта, солта и нарязаните лимони (ако използвате). Покрива се  и престоява за няколко часа в хладилник. 


Зеленчуците се почистват и нарязват на едро. Сухите подправки за маринатата се разбъркват заедно със зехтина ( олиото) и с половината от тази смес се мариноват зеленчуците.  Разпределят се равномерно в намаслена тава.
Към останалата част от марината се добавят киселото мляко и двете пасти.
Пилето се изважда, подсушава се и се натрива добре с маринатата. Поставя се върху зеленчуците. Може да се поставите директно върху зеленчуците или върху решетка, така че отделените сосове и мазнина по време на печенето да капят в тавата със зеленчуци.
Лист хартия за печене се намокря и се изстисква. Поставя се  върху тавата с пилето и зеленчуци. Отгоре се покрива с алуминиево фолио и краищата му заедно с краищата на хартията се притискат към ръбовете на тавата. 
Ястието се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 1 ½ час. Фолиото и хартията се отстраняват и тавата се връща във фурната до запичане и готовност на пилето и зеленчуците. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар