Страници

Пиле Жулиен


Пиле Жулиен е една много вкусна класика, която се предлага в доста заведения, а и е приготвяна в много домове. Нарича се така, защото продуктите в него се нарязват на жулиени (пръчици). Не знам точно каква е базовата рецепта, нито точните пропорции, но го записвам така, както го приготвям аз.
За любителите на Пиле със сметана, то със сигурност ще се хареса.



Продукти:
*ориентировъчни

400 гр пилешко филе
100 гр гъби Печурки
5 бр. средни кисели краставички
100 гр пушен бекон
1 триъгълник топено сирене (може и няколко резена пушено)
250 мл течна готварска сметана (може и заквасена)
1 с.л. соев сос
черен пипер
олио, около 50 мл
копър или магданоз, за поднасяне


Приготвяне:
Филето, бекона и краставичките се нарязват на жулиени(лентички). Гъбите се нарязват на филийки. Месото се овкусява със соевият сос и черният пипер.

В уок тиган се сгорещява олио и филето се готви, докато промени цвета си( побелее). Добавят се гъбите и заедно се готвят докато останат на мазнина и започнат да се оцветяват леко в златисто. Добавят се бекона и краставичките, разбъркват се и се готвят още 2-3 минути. Сиренето се нарязва на малки кубчета, за да може да се разтопи по-лесно и се добавя в тигана, разбърква се докато се разтопи и към всичко се налива сметаната. Оставя се да се вари докато течността се редуцира и сосът се сгъсти (около 5 минути). Ястието се поднася топло, поръсено със ситно нарязан магданоз или копър. През зимата най-често го поднасям със сух копър.




3 коментара:

  1. Наистина класика и у дома много любима. Чудесно е, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно приготвено и поднесено, Кате! Действително много вариации има, но твоето ястие е истински разкош. Поздрави:)

    ОтговорИзтриване