Страници
Шарен боб в хлебче със сланинка на гребен
Бобът се приготвя по класически начин, идеята с хлебни купички вече съм показвала и в други рецепти, а пържената сланинка, много исках да запиша и тук.
Продукти:
300 гр Боб Гигант шарен,
1 глава лук
1 суха червена пиперка
корени за супа( морков, резен целина)
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер,
1 ч.л. чубрица
черен пипер
1-2 с.л. сух джоджен
олио
100 гр осолена сланина с кожа
няколко бр. печени кръгли земели
Приготвяне:
Бобът се накисва в тенджера с вода и се оставя да престои 8-10 часа. Отцежда се, измива се, към него се налива чиста вода и се оставя да заври. След 1-2 минути водата се изхвърля, бобът се измива и към него се налива отново чиста вода, около 2 л или повече, ако е необходимо.
Тенджерата се похлупва и отново се оставя на котлона да се вари за около 1 час. Добавят се нарязаните зеленчуци, цялата суха пиперка и всичко се вари до готовност.
В тиган се загрява около 50 мл олио и в него се запържва брашното до светло златист цвят, като се разбърква, добавя се червеният пипер, разбърква се и се отстранява от котлона да не загори. Запръжката се изсипва в бобената чорба и се разбърква много добре, овкусява се със сол(опитва се, защото в подправката има сол), добавя се джоджена, чубрицата и черният пипер. Връща се на котлона и ястието се вари още десетина минути, като се разбърква от време на време.
Цялото парче сланината се нарязва на филии. Всяка се нарязва "на гребен", кожата остава цяла. Поставят се в загрят незалепващ тиган без мазнина и се пържат до златисто. Могат да се пекат и в парти грил.
От земелите се отрязва капаче и се издълбават. Пълнят се с готовият боб и се поднасят с парче сланинка.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ех, че хубаво предложение, Кате,
ОтговорИзтриванетипично зимно, засищащо и носещо усещане на домашен уют и топлина...
Благодаря, поздрави и с очакване на още кулинарни изкушения с марка "Крина".
Браво, Кате!
ОтговорИзтриванеГоляма вкусотия! :)
Поздрави и прегръдки!
Вкусна гозба, сервирана ефектно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Кате!
Кате, само заглавието предизвиква къркорене на стомаха:) Невероятна вкусотия! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванемного оригинално поднесено зимно ястие - красиво и изкушамащо.Със здраве да си използваш всички подаръци.Този вид едър фасул е наистина много вкусен.
Поздрави !