Страници

Двуцветен кулич кръфин

шарен кулич, двуцветен кулич къфин,

Двуцветен кулич кръфин


За да се получи висок Кулич е необходимо да се използва по-тясна, но висока форма. За форма с диаметър 16 см, е подходящо козуначено тесто, приготвено от 500 гр брашно. Всеки може да използва своето любимо тесто или да приготви моето. 
Плънката, която използвам е шоколадова, но сушени плодове, ядки, друга плънка също са възможни.
Бисквитките, които използвам за декорация са джинджифилови бисквитки, по тази рецепта

Продукти:

*за форма с диаметър 16 см
тесто:
100 мл топло ( не горещо) прясно мляко
1/2 кубче (21 гр) прясна мая или 1 пакетче  (7 гр) суха мая
500 гр бяло брашно (тип 700 glatt)
100 гр захар кристал
щипка сол
150 мл заквасена сметана
100 гр разтопено масло
2 яйца или 4 жълтъка
2 с.л. натурално какао

бланширани бадеми, за декорация
около 50 гр разтопено масло за намазване на платките

плънка:
150 гр орехи, смлени
250 мл прясно мляко
25 гр натурално какао
70 гр захар
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 с.л. ром

Начин на приготвяне:

Плънка:
Всички продукти за плънката се смесват в касерола и варят на ниска степен, като се разбъркват от време на време, докато сместа се сгъсти. Внимава се да не загори!

Тесто:
Маята се разтваря в млякото и 1 ч.л. от захарта и се изчаква 10 минути да се активира.
Брашното се пресява в купа, към него се добавят захарта и солта и се разбърква.
Към брашното се добавят заквасената сметана, маята с млякото и яйцата(или жълтъците). Замесва се тесто, работи се за удобство с миксер с приставки за тесто. Постепенно по време на месенето се добавя на етапи маслото. След като всичкото масло се е усвоило добре и тестото изглежда гладко, се меси за около 5 минути с миксер.
Тестото се поставя в суха набрашнена купа, покрива се със стреч фолио и леко одеало и се оставя на топло да втаса за около 1 час, или до удвояване на обема.
Втасалото тесто се разделя на две части, като едната се оцветява с пресятото какао. За да е по-лесно, първоначално може да се оцвети по-малка част от тестото, след което да се замеси с останалата част. 
Двете части тесто се премесват, оформят се на топки, покриват се със стреч фолио и леко одеало и се оставят да втасат до удвояване на обема. 

Оформяне:

За улеснение може да погледнете снимките на оформянето на Кулич кръфин в тази публикация.
Разточват се две кори, с дебелина около 3-5 мм.
Първата кора се маже с масло и покрива с плънка, поставя се втората кора, отново се маже с масло и покрива с плънка. 
Двете кори заедно се навиват на руло, което се разрязва на две по дължина, като в единия край се оставя около 1 см. Двете получени ленти се навиват настрани като охлюв и се поставят една върху друга. Оформения козунак се поставя в предварително подготвената форма, която е застлана по дъното и стените с хартия за печене. Отново се покрива със стреч фолио и леко одеало или кърпа и се оставя да втаса, до удвояване на обема. Втасалият козунак се декорира с бадеми.
Кулич кръфин се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса, на долна решетка. Този се изпече за 50 минути. При нужда, ако започне да загаря може да се покрие леко с хартия за печене. 
Готовият Кулич кръфин се изважда от фурната, охлажда се за 15 минути във формата, след което се изважда върху решетка и се оставя да се охлади напълно. Декорира се с джинджифилови бисквити.







Няма коментари:

Публикуване на коментар