Двуцветен кулич кръфин
За да се получи висок Кулич е необходимо да се използва по-тясна, но висока форма. За форма с диаметър 16 см, е подходящо козуначено тесто, приготвено от 500 гр брашно. Всеки може да използва своето любимо тесто или да приготви моето.
Плънката, която използвам е шоколадова, но сушени плодове, ядки, друга плънка също са възможни.
Бисквитките, които използвам за декорация са джинджифилови бисквитки, по тази рецепта.
Плънката, която използвам е шоколадова, но сушени плодове, ядки, друга плънка също са възможни.
Бисквитките, които използвам за декорация са джинджифилови бисквитки, по тази рецепта.
Продукти:
*за форма с диаметър 16 см
тесто:
100 мл топло ( не горещо) прясно мляко
1/2 кубче (21 гр) прясна мая или 1 пакетче (7 гр) суха мая
тесто:
100 мл топло ( не горещо) прясно мляко
1/2 кубче (21 гр) прясна мая или 1 пакетче (7 гр) суха мая
500 гр бяло брашно (тип 700 glatt)
100 гр захар кристал
щипка сол
100 гр захар кристал
щипка сол
150 мл заквасена сметана
100 гр разтопено масло
2 яйца или 4 жълтъка
2 с.л. натурално какао
100 гр разтопено масло
2 яйца или 4 жълтъка
2 с.л. натурално какао
бланширани бадеми, за декорация
около 50 гр разтопено масло за намазване на платките
плънка:
150 гр орехи, смлени
250 мл прясно мляко
25 гр натурално какао
70 гр захар
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 с.л. ром
150 гр орехи, смлени
250 мл прясно мляко
25 гр натурално какао
70 гр захар
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 с.л. ром
Начин на приготвяне:
Плънка:
Всички продукти за плънката се смесват в касерола и варят на ниска степен, като се разбъркват от време на време, докато сместа се сгъсти. Внимава се да не загори!
Всички продукти за плънката се смесват в касерола и варят на ниска степен, като се разбъркват от време на време, докато сместа се сгъсти. Внимава се да не загори!
Тесто:
Маята се разтваря в млякото и 1 ч.л. от захарта и се изчаква 10 минути да се активира.
Брашното се пресява в купа, към него се добавят захарта и солта и се разбърква.
Към брашното се добавят заквасената сметана, маята с млякото и яйцата(или жълтъците). Замесва се тесто, работи се за удобство с миксер с приставки за тесто. Постепенно по време на месенето се добавя на етапи маслото. След като всичкото масло се е усвоило добре и тестото изглежда гладко, се меси за около 5 минути с миксер.
Тестото се поставя в суха набрашнена купа, покрива се със стреч фолио и леко одеало и се оставя на топло да втаса за около 1 час, или до удвояване на обема.
Брашното се пресява в купа, към него се добавят захарта и солта и се разбърква.
Към брашното се добавят заквасената сметана, маята с млякото и яйцата(или жълтъците). Замесва се тесто, работи се за удобство с миксер с приставки за тесто. Постепенно по време на месенето се добавя на етапи маслото. След като всичкото масло се е усвоило добре и тестото изглежда гладко, се меси за около 5 минути с миксер.
Тестото се поставя в суха набрашнена купа, покрива се със стреч фолио и леко одеало и се оставя на топло да втаса за около 1 час, или до удвояване на обема.
Втасалото тесто се разделя на две части, като едната се оцветява с пресятото какао. За да е по-лесно, първоначално може да се оцвети по-малка част от тестото, след което да се замеси с останалата част.
Двете части тесто се премесват, оформят се на топки, покриват се със стреч фолио и леко одеало и се оставят да втасат до удвояване на обема.
Оформяне:
За улеснение може да погледнете снимките на оформянето на Кулич кръфин в тази публикация.
Разточват се две кори, с дебелина около 3-5 мм.
Първата кора се маже с масло и покрива с плънка, поставя се втората кора, отново се маже с масло и покрива с плънка. Двете кори заедно се навиват на руло, което се разрязва на две по дължина, като в единия край се оставя около 1 см. Двете получени ленти се навиват настрани като охлюв и се поставят една върху друга. Оформения козунак се поставя в предварително подготвената форма, която е застлана по дъното и стените с хартия за печене. Отново се покрива със стреч фолио и леко одеало или кърпа и се оставя да втаса, до удвояване на обема. Втасалият козунак се декорира с бадеми.
Кулич кръфин се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса, на долна решетка. Този се изпече за 50 минути. При нужда, ако започне да загаря може да се покрие леко с хартия за печене.
Готовият Кулич кръфин се изважда от фурната, охлажда се за 15 минути във формата, след което се изважда върху решетка и се оставя да се охлади напълно. Декорира се с джинджифилови бисквити.
Първата кора се маже с масло и покрива с плънка, поставя се втората кора, отново се маже с масло и покрива с плънка. Двете кори заедно се навиват на руло, което се разрязва на две по дължина, като в единия край се оставя около 1 см. Двете получени ленти се навиват настрани като охлюв и се поставят една върху друга. Оформения козунак се поставя в предварително подготвената форма, която е застлана по дъното и стените с хартия за печене. Отново се покрива със стреч фолио и леко одеало или кърпа и се оставя да втаса, до удвояване на обема. Втасалият козунак се декорира с бадеми.
Кулич кръфин се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса, на долна решетка. Този се изпече за 50 минути. При нужда, ако започне да загаря може да се покрие леко с хартия за печене.
Готовият Кулич кръфин се изважда от фурната, охлажда се за 15 минути във формата, след което се изважда върху решетка и се оставя да се охлади напълно. Декорира се с джинджифилови бисквити.
Няма коментари:
Публикуване на коментар