Страници

Бао бънс

бао бънс, хлебчета бао бънс, баобънс, сандвичи бао бънс

Бао бънс са хлебчета, приготвени на пара, които по форма наподобяват такос. Популярна стрийд фууд храна, чудесни за пикник, семеен обяд или вечеря, предоставящи широк избор от различни пълнежи. 


Бао бънс

азиатски парени хлебчета


Историята на Бао бънс

В китайската кухня Бао зи са рулца на пара, с плънка. Традиционно се оформят на малки топки. Те са меки, пухкави и приготвени на пара.
Американският ресторантьор Дейвид Чанг популяризира свой вариант, наречени  Бао бънс, в ресторанта си "Момофоку", който днес е широко разпространен и се продава на уличните пазари. 


бао бънс рецепта, азиатски хлебчета на пара, бао бънс, рецепта за бао бънс, рецепта бао бънс, хлебчета на пара


Рецепта за Бао бънс

Характерното за Бао бънс е, че тестото е сгънато като такос. Пълнят се след приготвянето им на пара с месо, зеленчуци, пресни блики, печени фъстъци, мариновано тофу, темпе и др. 
Абсолютният акцент е взаимодействието на различните вкусове и текстури. 
Традиционно се приготвят в бамбукови кошници на пара, като дъното на същите не докосва водата. Подреждат се върху надупчена хартия за печене, което позволява на горещата пара да се издига нагоре, като по този начин обгръща хлебчетата равномерно от всички страни.
По време на варенето НЕ се отварят!
След сваряване и охлаждане хлебчетата могат да се замразят, като за целта пръво се подреждат едно до друго в тава, с хартия за печене, замразяват се  и едва след това се прехвърлят в подходящи за фризер пликове.  Преди употреба както са замразени се затоплят на пара за около 5-8 минути.

Продукти:

2 и 1/2 ч.ч. брашно тип 700
1/2 ч.ч. нишесте(натурално, оризово или картофено)
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. бакпулвер
1 и 1/2 ч.л.  суха мая
1/2 ч.ч. топла вода
1/2 ч.ч. топло прясно мляко
2 с.л. захар
2 с.л. неутрално олио( рапица, царевично)

тесто за бао бънс

оформяне на бао бънс, как се прави бао бънс




Начин на приготвяне:

Брашното, бакпулвера, нишестетео и солта се пресяват в купа.
Водата, млякото, захарта и маята се разбъркват заедно и се оставят за десетина минути, докато маята се активира.
Към брашното се добавят олиото и сместа с маята, меси се 10 минути с миксер, докато се получи много гладко, еластично тесто. Покрива се със стреч фолио и кърпа и втасва за 1до 2 часа. 
Разточва се на кора с дебелина 5 мм. С помощта на чаша или ринг се изрязват кръгове, около 16-18 на брой за малки бао бънс. Могат да се изрежат и по-големи. Намазват се с олио, сгъват се на две, като в сгъвката се поставя парче хартия за печене. Поставят се върху парчета надупчена хартия за печене или надупчени хартиени кошнички за мъфини и се подреждат в решетъчният съд за готвене на пара. Той се поставя върху водната баня, като дъното му не трябва да опира водата. Бао бънс се варят в заворената система за 12-15 минути, като НЕ се отварят предварително. В 12 минута може да леко и бързо да се отворят за да се провери дали са готови. Ако спадне обемът им, то се оставят до 15 минути. 
Аз използвам системата за варене на пара на Цептер и ги варя на средна степен на котлона. 
Хлебчетата се поднасят топли, затова е добре да се приготвят след всички плънки и гарнитури за сандвичите с тях.
В случай, че се охладят, могат да се затоплят отново на пара.

бърза туршия, рецепта за бърза туршия, пиклед


Бърза туршия Pickled

Продукти:

краставица
морков
репички
1/4 ч.ч. вода
1/4 ч.ч. оризов оцет
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
по желание: подправки, семена от копър или горчица




Начин на приготвяне:

Зеленчуците се нарязват на лентички, тънки филийки или декоративно и се поставят в буркан.
Водата, оцета, захарта и солта се поставят в съд на котлон. След като маринатата заври се изсипва върху зеленчуците.  След престой от 1 час туршията е готова за консумация.

бързо кимчи, марината за кимчи


Бързо Кимчи Kimchi


Продукти:

1/2 глава китайско зеле
2 ч.ч. студена вода
1/3 ч.ч. морска сол
1 с.л. лют червен пипер
1 с.л. червен пипер
2 с.л. соев сос
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. печен сусам
2 ск.пресован чесън
3 стръка нарязани пера от зелен лук
1 резен пресован джинджифил





Начин на приготвяне:

Зелето, без твърдата част се нарязва на едро и се поставя в буркан или купа. Водата и морската сол се разбъркват и се изсипват върху зелето. Разбърва се, престоява 1 час. Измива се и се отцежда за 5 минути. 
Останалите продукти се разбъркват и добавят към отцеденото зеле. Кимчи се разбърква много добре. 





Сервиране на Бао бънс

Тези Бао бънс са сервирани с два вида месо - пилешко и свинско, приготвени по метода на Бавно печено месо с лук, но с цели парчета месо, накъсани с вилица след печене.
Гарнитурите са от запечени шийтаке на тиган с масло, зелени шушулки грахчета, запечени на тиган с масло, кашу, сусам, Кимчи и Пиклед.
Във всяко хлебче има накъсано/дърпано месо,  зеленчуци, туршии и ядки.




3 коментара:

  1. Кате,
    от теб научавам толкова нови неща.Тази рецепта е нова за мен.Знам обаче,че в азиатската кухня и не само там се приготвят много тестени изделия на пара.Никога не съм правила обаче.Моето семейство не са привърженици на точно такива тестени изделия на пара.Може би са много вкусни.Ти трябва да споделиш.Защото именно така приготвени не са типични за българския вкус.Виж, туршийките и кимчи определено ще допаднат на всеки.Много лесни за изпълнение и много красиви.Между другото и хлебчетата са прекрасни.Не знам обаче дали биха допаднали на всеки като вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване