Месо с лук на фурна е една много лесна и много вкусна рецепта, която открих в Австрия. Идеята е лук да се карамелизира на бавен огън, месото да се запечата и всичко заедно да се пече в глинен съд. Изпълнявала съм рецептата с късчета месо( свинско или телешко) и с цяло парче месо( свински врат). Най-много ни допада с късчетата месо.
Бавно печено месо с лук на фурна
Продукти:400 -500 гр месо по избор( свинско или телешко)
1 кг лук
30 гр краве масло
30 мл олио
сол
черен пипер
50 мл червено вино( използвам Марасала)
бульон по избор
*по желание 1/2 ч.ч. барбекю сос
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета или се оставя цяло парче. Посолява се и се поръсва с черен пипер. (Както споменах, на нас ни допада повече варианта с нарязаното месо.)
Месото се изсипва в тиган с част от маслото и се запича от всички страни. Прехвърля се в чиния.
Лукът се нарязва на полумесеци.
В тиган се загрява останалата част от маслото и олиото и лукът се задушава на бавен огън за около 20 минути, до карамелизиране. Посолява се леко.
Полувината лук се прехвърля в съдът за печене( глинен гювеч, керамична тенджера с капак, стъклена йена и др.)Върху него се поставя месото и след това се покрива с останалато част от лука.
В тигана се налива виното и се оставя на котлон да извлече всичко по дъното, като се разбърква с дървена шпатула. *Ако се използва барбекю сос се добавя в този момент към виното. Сосът се изсипва при месото и лука. Налива се бульон, колкото да покрие всичко и съдът се затваря с капак. Поставя се в загрята на 220 градуса фурна и се пече за 30 минути, след което фурната се намалява на 170 градуса и се пече за около 2- 3 часа. Важно е да има някаква течност, така че някъде по средата или втората половина на печенето може да се провери и при нужда да се долее още бульон.
Месото с лук се сервира с кнедли, паста или др.
Кате, това изглежда уникално вкусно и ще го изпробвам някой път :)
ОтговорИзтриванеМного обичам печен лук, много, но не консумирам от няколко години заради въглехидратите.
ОтговорИзтриванеИмаш ли изпитана рецепта за лучени кръгчета?
Може да ми я пратиш на лични съобщения из социалните мрежи.
Поздрави!
Много обичам така обработен лук.
ОтговорИзтриванеЯстието е чудесно.
Прегръдка, Кате!