Руският Цупфкухен е разновидност на чийзкейк и е комбинация от шоколадов блат, чийз слой и "оскубани" парченца тесто отгоре. Произходът на рецептата е неясен, преполага се, че идва от Източна Германия, а наименованието му е дадено от Др. Йоткер. Името е вдъхновено от тестените люспи, които все още неизпечени трябва да напомнят върховете на руските църкви. (източник)
В превод може би името му би било "Оскубан сладкиш", идващо от глагола zupfen. Моят е във версия със зайчета, чиято снимка споделих с вас още през януари, а днес добавям и рецептата.
Сладкиш "Zupfkuchen"
източник
Продукти:
блат:
225 универсално брашно (използвам лимецово)
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
25 гр натурално какао
110 гр захар(използвам Мусковадо)
125 гр масло
пакетче бурбонска ванилова захар(8 гр)
1 яйце
пълнеж:
12 бр половинки кайсии или праскови от компот, отцедени
250 гр масло, разтопено и охладено
500 гр извара
150 гр захар
3 яйца
1 пакетче пудинг с ванилия
Начин на приготвяне:
Пълнеж:
Всички продукти за пълнежа се смесват и разбиват с миксер до хомогеност.
Всички продукти за пълнежа се смесват и разбиват с миксер до хомогеност.
Блат:
Фурната се включва да загрява на 160 градуса. Правоъгълна тава с размер 27х17 см или друг приблизителен размер се намазва по дъното и стените с масло.
Брашното, бакпулвера и какаото се пресяват в купа и към тях се добавят маслото и захарта, като се омесва гладко тесто.
1/3 от него се разточва и се изрязват великденски мотиви. Изрезките се премесват с останалото тесто и то се разточва с големината на избраната тава.
Върху блата се подреждат половинките кайсии или праскови с извивката нагоре.
Върху тях се изсипва пълнежа с извара, изравнява се, а най-отгоре се подреждат великденските мотиви.
Сладкишът се пече в предварително загрятата фурна за 60 минути.
Забележки:
Този сладкиш може да се направи в различна форма, декорацията отгоре може да се променя според празника, като за Коледа например може да се направи със звездички и т.н., естествено може да е с накъсани парченца тесто, както всъщност е и оригиналната му рецепта. Тази тук е Великденска версия.
Според големината на използваната тава зависи колко висок ще бъде самият блат и плънката отгоре. При следващото ми правене може би ще намаля с малко плънката, за да има баланс според нашия вкус.
В оригиналната рецепта дозата на продуктите за целият сладкиш е двойна, спрямо моята и е за голямата правоъгълна тава на фурната.
Кате, много ми хареса идеята ти. Определено ще я осъществя!
ОтговорИзтриванеМисля обаче малко да я изменя. Благодаря за споделеното!
Поздрави!
Много красив и изкусителен сладкиш Кате.Прекрасна идея е за предстоящия Великден.Не съм правила подобен, много красива е украсата.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Чудесен е!
ОтговорИзтриване