Страници

Великденска закуска и рецепта за Kозунак "Вълнено руло"



Тази година в Австрия Великден беше на 4 април. Разликата с Православният Великден е месец, който е на 2 май. Много рядко се случва да е толкова голяма. Трудно е да устоиш на еуфорията и атмосферата, която се усеща в предпразничния период. Обикновено празнуваме само православният Великден, най-вече, когато разликата е седмица, до две, тогава все още го има вълшебното усещане, което се носи във въздуха. Разбира се, да се чества два пъти един и същ празник е малко странно:), затова Католическият Великден го приемаме по-скоро като красиво семейно събиране, най-често изразено с тематичен обяд или закуска. И да знам, че можем да пропуснем това, но когато около нас има толкова много тематична красота, е някак естествено да я споделим с хората, за които този празник е толкова свят, колкото и за нас.
трапеза на великден, великденска трапеза, меню за Великден,

 

Великденска закуска


Харесвам предпразничната подготовка. Великден е пролетен празник, изпълнен с цвят, красота и символика. Декорацията, която избрах за нашата Великденска закуска беше семпла, с рози, свещи, венец с евкалипт, салфетките, завързах като заешки уши, яйцата, боядисах с люспи от лук, зелен чай, чай от каркаде и червено цвекло.
Изпекох два козунака, единият с шоколадова плънка, а другият играещ ролята на сладък хляб, подходящ за шунката, маслините, трюфелите и сирената.
Разказвала съм за Великденската закуска в Австрия, която е кулинарната част от традициите на празника, затова по-надолу ще споделя нашата такава и рецептата за поредният фууд тренд оформянето "Wool Roll Bread", изпълнено като козунак. 









Великденски козунак"Wool Rool Bread"


Тестото е по рецепта за "Козунак със заквасена сметана", а плънката по рецептата на "Козунак с шоколадов пълнеж". Всеки може да избере своето любимо тесто и различна плънка. Оформянето е по нашумелият напоследък "Wool roll bread".

домашен козунак, вълнено руло козунак, козунак на конци, вълнен козунак


Продукти:

за форма с размер 20 см.

тесто:
350 гр + 50 гр брашно
1 и 1/2 ч.л. суха мая
70 гр захар
1/2 ч.л. сол
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 яйце + 1 белтък (единият жълтък е за намазване на козунака)
100 гр заквасена сметана
75 мл топло (не горещо) прясно мляко
15 гр краве масло
15 гр олио

за глазиране:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко

плънка:
150 гр орехи, смлени
250 мл прясно мляко
25 гр натурално какао
70 гр захар
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 с.л. ром







Начин на приготвяне:

Плънка:
Всички продукти за плънката се смесват в касерола и варят на ниска степен, като се разбъркват от време на време, докато сместа се сгъсти. Внимава се да не загори.

Тесто:
В купа се пресява 350 гр от брашното, добавят се захарта, солта, маята и ваниловата захар. Разбърква се. Оформя се "кладенче" в средата и в него се изсипват смесените с вилица сметана, яйца и прясното мляко.
Замесва се меко тесто( с миксер с приставки за тесто), докато започне да се отделя от стените на купата. Изважда се на леко набрашнена повърхност, премесва се леко, като при нужда се добавят от останалите 50 гр брашно. Тестото се оформя на топка, поставя се в купа, поръсена с брашно, покрива се с кърпа и се оставя да престои за 30 минути.
През това време маслото се разтопява и се разбърква с олиото. Ако сместа е гореща се охлажда до стайна Т.
Тестото се изважда от купата и започва да се меси, като към него лъжица по лъжица се добавя мазнината и се меси до пълното ѝ усвояване. Оформя се на топка и се поставя в чиста набрашнена купа. Покрива се с прозрачно фолио и леко одеало или кърпа и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема.


Оформяне и печене на козунака:

  
Тестото се разделя се на 5 еднакви топки (желателно измерването с кантар). Всяка от тях се разточва на елипса, в единият край се нарязва на тънки лентички, като гребен, в срещуположният край се поставя плънка, двата странични края се загъват по около 5 мм, колкото да предпазят изтичането на плънката и елипсата се навива на руло от плънката към нарязаната част.
Всичките 5 рулца се подреждат едно до друго, покрай стените на тава, сходно на венец. В случай, че рулцата са по-големи, може да се "свият" леко с две ръце. 
Тестото се покрива със стреч фолио и кърпа и се оставя да втаса до удвояване на обема. Намазва се разбития в прясното мляко жълтък, по желание се поръсва захар и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-40 минути, на по-ниска скара.
Козунакът се изважда и поставя на решетка да се охлади. След това може да се съхранява в плик или кърпа.

2 коментара:

  1. Кате,
    много интересно оформление на козунака.Чудесна празнична трапеза.Истината е,че стария стил е истинския.Православната традиция е по - стара от католическата.Но така или иначе хората празнуват.Важно е да се отбележи Възкресението на Христос, победата над смъртта.Великденските яйца са традиционни както и козунаците за Великден.Радвам се,че предлагаш едно по - различно оформление.Бъдете здрави, пазете се !

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна си, Кате! А козунака...даго бях видяла по-рано!

    ОтговорИзтриване