"В Нова Англия наричат внезапното затоляне на времето "Ягодова пролет". Никой не знае откъде произлиза това название, което местните жители използват. Казва, че подобно явление се наблюдава веднъж на осем години..."
Моята "Ягодова пролет" не е по Стивън Кинг :), но бе вдъхновена от един слънчев ден навън и внезапното затоляне на времето. С ягодови пеперуди и лалета внесох пролетта у дома.
Руло "Ягодова пролет"
Продукти:
блат:
4 яйца
100 гр захар
100 гр брашно
60 гр масло
пакетче бурбонска ванилова захар(8 гр)
крем:
500 гр Маскарпоне
120 мл млечна сметана
пудра захар, на вкус
ягодов конфитюр
декорация:
ягоди
шам фъстък
сушени ядливи рози(рози за чай)
бял шоколад
Начин на приготвяне:
Блат:
Фурната се включва да загрява на 200 градуса. Голямата правоъгълна тава на фурната се застила с хартия за печене.Маслото се нарязва на парченца и се разтопява. Оставя се настрани.
Брашното се пресява в купа.
В друга купа се поставят яйцата, ваниловата захар и захарта и тази купа се поставя върху друг съд с вода( водна баня). Започва да се разбива с миксер за около 10 минути, докато се получи хубав гъст крем. Отстранява се от котлона и към сместа внимателно се добавят на няколко етапа, като се редуват, маслото и брашното. Разбърква се много внимателно с шпатула, като се внимава да не спада обема.
Сместа се изсипва в приготвената тава, заравнява се и се пече за 10 минути, в предвартелно загрятата фурна. Изважда се, след 1-2 минути се навива на руло, заедно с хартията и се оставя да престои на стайна температура, до охлаждането му.
Крем:
В друга купа се поставят яйцата, ваниловата захар и захарта и тази купа се поставя върху друг съд с вода( водна баня). Започва да се разбива с миксер за около 10 минути, докато се получи хубав гъст крем. Отстранява се от котлона и към сместа внимателно се добавят на няколко етапа, като се редуват, маслото и брашното. Разбърква се много внимателно с шпатула, като се внимава да не спада обема.
Сместа се изсипва в приготвената тава, заравнява се и се пече за 10 минути, в предвартелно загрятата фурна. Изважда се, след 1-2 минути се навива на руло, заедно с хартията и се оставя да престои на стайна температура, до охлаждането му.
Крем:
Маскарпонето, сметаната и пудрата захар се разбиват с миксер до еднородност.
Сглобяване:
Рулото се развива, хартията се отстранява, блата се намазва с конфитюр, нанася се крем, поръсват се парченца нарязани ягоди и се навива на руло. Отвън се намазва с крем и декорира с пеперуди, от ягоди, шам фъстък, розови листенца и разтопен бял шоколад. Прибира се в хладилник да престои поне час.
Добре дошла да ти е пролетта, Кате! Рулото е прелестно, а цветенцата - толкова нежни! Целувки!
ОтговорИзтриване