Страници

Торта Гараш с бонбони Giotto и шоколад Lindt

парче торта гараш, разрез на торта на гараш, българска торта гараш, гараш с пълнозърнести блатове

Торта Гараш е любимата на мъжът ми и по тази причина я приготвям за всеки негов рожден ден. За да не се повтарям обаче, разнообразявам в декорацията. Тази година внесох малки промени в рецептата, като замених бялото брашно с пълнозърнесто лимецово и бялата захар с Мусковадо. Ако решите да правите това, държа да предупредя, че блатовете стават още по-лепкави, но пък са много, много вкусни. Понеже при отлепването на първият блат не бях подготвена, че ще е малко по-сложно, той се начупи. По принцип можех да го монтирам в тортата и на части, но го пропуснах и го хапнахме натур. Имаше вкус на ореховките от едно време и ако не беше поводът и тортата, която бях обещала, със сигурност цялата смес щеше да се превърне в тези любими сладки, чиято рецепта се опитвам да открия от години. 



Декорацията на тортата е с бонбони Giotto. Сториха ми се подходящи и допълващи състава ѝ. Добавих и парченца шоколад Линд, тъй като и той присъства в тортата. Рецептата, както споменах е базовата ми за торта Гараш и все пак я записвам заедно с промените, които направих и тук.


стилна торта гараш, торта гараш за рожден ден, гараш за празник, празнична торта гараш


Торта Гараш с бонбони Giotto и шоколад Lindt 

размер около 16 см

продукти:
блатове:
10 белтъка
300 гр захар Мусковадо
400 гр орехови ядки, смлени на брашно
2 пълни с.л. пълнозърнесто лимецово брашно

крем :
100 мл вода
100 гр захар Мусковадо
200 гр шоколад Lindt 70%
6 жълтъка
300 гр краве масло, на стайна температура
1 шушулка ванилия( зрънцата)

декорация:
бонбони Giotto
шоколад Lindt 70%


Приготвяне:

За блатовете:
Белтъците и захарта се разбиват с миксер на сняг.
Добавят се на етапи смлените орехи, като се разбърква с дървена лъжица много внимателно, за да не спада обема, след това се прибавя пресятото брашно и отново се разбърква внимателно, но добре. Използва се метода на преобръщане(загребваш-обръщаш ...). Получава се лека, пухкава смес.
Фурната се загрява на 180 градуса(Ако фурната е прекалено силна, може да се намали на 170 градуса).
В малка тавичка (около 16 см) се поставя хартия за печене и се изсипва част от сместа(1 голям черпак) и се заглажда -горе- долу излизат 6-7 блата, зависи от размера на тавичката. Блатовете трябва да са тънки.
Пекат се около 10-15 минути, всеки, докато краищата започнат да се оцветяват в светло златисто.
Оставят се да изстинат хубаво върху решетка, заедно с хартията, след което тя се отстранява. По удобно се премахва, като блатът се обърне наопаки, хартията е отгоре и с едната ръка се придържа блата, с другата се отлепва хартията. 

За крема:
Захарта с водата се слагат на котлона и се варят за няколко минути. Добавят се парчетата от натрошения шоколад и непрекъснато се бърка до получаване на гладка смес. Отстраняват се от котлона.
Жълтъците се разбъркват добре с вилица, не трябва да се разбиват. Съдът с жълтъците се поставя в друг съд пълен с вода (водна баня) и този съд се поставя на котлона на слаба степен. Към жълтъците се добавя на тънка струя шоколадовия сироп, при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка или миксер на слаба степен. Отстранява се от котлона.
Като се охлади сместа към нея се добавя кравето масло, нарязано на парченца и се ароматизира с ванилията. Крема се оставя да стегне в хладилник.
Тортата се сглобява като се подреждат платка – тънък слой крем –платка – тънък слой крем.... Подравнява се отстрани и се намазва обилно отгоре и отстрани с крем.
Ако крема не е стигнал за покриване на тортата, тя може да се полее с глазура от разтопен на водна баня 300 гр шоколад със 100 гр краве масло.
Торта Гараш се украсява с парченца шоколад и бонбони.
Оставя се в хладилник да стегне за няколко часа.

5 коментара:

  1. Тази торта е любима и на сина ми, но не знам дали бих се престрашила да я приготвя:)
    Твоята изглежда разкошно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаеш ли, Алби, преди години и аз смятах тази торта за висш пилотаж. Имам спомени от детството, в които тя се славеше като трудна торта. Разбира се, не умаловажавам факта, че за прецизност е нужно да има опит човек. Ако решиш да опиташ, пробвай класическата рецепта, успешна ми е много, тя е на Рони( Джинджър кукис). Тази рецепта, тук също е успешна, то се вижда по тортата:), но както казах заради захарта МУсковадо и пълнозърнестото брашно блатовете създават трудности.
      Друго, което ми хрумва е, че можеш да направиш малки торти Гараш. Защо не? Тази за малко щеше да бъде декостроурирана:)))Много по-лесно е и със сигурност успешно ще е да изпечеш малки блатове, с големина на ореховки.
      Поздрави от мен и действай смело, толкова вкусни и красиви рецепти показваш!

      Изтриване
  2. Чудесна е тортата ти, Кате! Нека е честит мъжа ти, много радост да ти носи и винаги да е до теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    преди години торта Гараш беше любима и за мен.Моята рецепта е малко по - различна.Сместа се пече, но 1/2 от нея се оставя и тя служи като крем за тортата.И моята торта е с много орехи, но отдавна не съм я правила.Чудесно е и твоето предложение.Аз пека само един блат от 1/2 смес.Има малки разлики мужду твоята и моята рецепта.Но и твоята торта е прекрасна.Изглежда превъзходно.
    Поздрав сърдечен !

    ОтговорИзтриване