Говеждата/телешка опашка е едно от най-вкусните меса за яхнии и супи. Тази рецепта е за приготвяне в глинен съд - гювеч, йена или чугунена тенджера с капак.
Телешка опашка в гювеч
Продукти:
1 глава лук
няколко перлени лукчета
2-3 скилидки чесън
1-2 моркова
1 корен магданоз
резен глава целина
1 телешка/говежда опашка ( нарязана на порции)
2 с.л. доматено пюре
50 мл вино Марсала( или червено)
2 ч.ч. вода( зеленчуков бульон)
сол
черен пипер
Приготвяне:
Лукът, коренът магданоз, главата целина и чесънът се нарязват на ситно, морковът на рангири или на едро, перлените лукчета се оставят цели и се задушават в дълбок тиган с малко зехтин за 5 минути. Изсипват се в гювеч или чугунена тенджера.
Опашката се нарязва по ставите на порции и се запечатва от всички страни в същият тиган. Парчетата се подреждат върху зеленчуците.
В същият тиган се добавя доматеното пюре, разбърква се, разрежда се с виното и като се изпари силната миризма на алкохол, се разрежда с бульона, добавят се сол и черен пипер. Когато заври, се разбърква много добре, да обере всичко по дъното и се изсипва върху месото и зеленчуците.
Съдът се затваря и се поставя във фурна, включва се на 220 градуса и се пече за 1 час, след което фурната се намалява на 150 градуса и се пече за още 4 часа. По време на печенето се проверява през час и при нужда се налива по малко топла вода.
Яхнията може да се сервира с хлебни кнедли(рецепта).
Обожавам телешка опашка, но много трудно намирам тук. Рецептата ти е един път!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! Наистина телешката опашка е много вкусна, особено в яхнии е просто без аналог. Преди да я открия като продукт, предпочитах ребрата( гърдите), в някои случаи врат, но сега...
ИзтриванеОт известно време съм голям фен на телешките опашки, а тази изглежда неустоимо.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Светле! И аз ги предпочитам, когато приготвям някакви яхнии или телешко варено. Поздрави!
Изтриване