Опитахме този гулаш в Krčma, Прага. В менюто беше изписан с предизвикващо любопитството ни дълго наименование:
“Hovězí guláš s křenem, cibulkou, domácími bramboráčky a houskovým knedlíkem”, Говежди гулаш с хрян, лук, домашни картофени палачинки и кнедли. Всъщност името го описваше подробно, но пък напълно отговори на очакванията ни. Порцията беше не само апетитна, вкусът беше запомнящ се.
Смята се, че родината на гулаша е Унгария, но в Австрия, Германия и Чехия, това ястие също е част от националната кухня. Може би без всичките тези гарнитури, не бихме доловили съществена разлика с класическите рецепти на другите държави, но е факт, че гулашът от Прага остана в съзнанието ни и ето как го приготвих у дома, след обстойна консултация в различни сайтове и изгледани видеа.
Гулаш по чешки
продукти:
600 гр говеждо/телешко месо
1/2 кг лук, нарязан на ситно
3 скилидки чесън
50 мл олио
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер
3 с.л. доматено пюре
сол
2 с.л. подправки смес (риган, майорана, кимион, черен пипер)
1 л бульон (говежди или зеленчуков бульон)
настърган хрян и лук, за поднасяне
Начин на приготвяне на гулаша:
Месото се нарязва на кубчета и се запича от всички страни в тенджера с горещо олио.
Добавя се лука, нарязан на ситно и се задушава до омекване.
Прибавят се червеният и лютият пипер, доматеното пюре, пресованият чесън и подправките. Разбърква се.
Налива се малко от бульона, разбърква се, така че да се обере по възможност най-много от дъното на тенджерата, след което се налива останалото количество бульон.
Гулашът се вари 3 часа под капак. През това време се подготвят гарнитурите.
Хлебни кнедли
Houskovým knedlíkem
Продукти:
5 земела или около 300 гр нарязан хляб (изсушени)
100 мл прясно мляко
1 яйце
20 гр разтопено масло
Начин на приготвяне на хлебни кнедли:
Хлябът се нарязва на кубчета, с големина на крутони.
Към него се добавят жълтъка, маслото, солта, пипера и нарязаният магданоз. Омесва се.
Белтъка се разбива на сняг и се добавя към сместа. Хубаво се омесва отново, оформя се на продълговато руло, завива се в стреч фолио.
В подходяща тенджера се налива вода и се поставя на котлон. Когато заври, температурата се намалява и в умерено врящата вода се пуска хлебното руло, опаковано в стреч фолио. Вари се 20 минути.
Свареното руло се изважда и нарязва на филийки.
* В Австрия тези кнедли се наричат Serviettenknödel.
**Тези кнедли са с пълнозърнест хляб, но могат да се направят с друг сух хляб.
Картофени палачинки
Domácími bramboráčky
Продукти:
3/4 кг картофи
100 мл горещо мляко
1 яйце
2 с.л. брашно
3 скилидки чесън
2 ч.л. сол
черен пипер
риган
майорана
Начин на приготвяне:
Картофите се настъргват на едро ренде и се отцеждат.
Поливат се с горещото прясно мляко.
Добавят се останалите продукти и сместа се разбърква много добре.
В горещ, намазан с олио тиган за палачинки се изсипва по 1 с.л. от сместа. По-прецизно оформяне може да се направи с ринг. Ринга се поставя в тигана, изсипва се 1 с.л. от сместа, притиска се, ринга се отстранява и по същият начин се оформят останалите палачинки.
Гулашът се сервира със запечени на тиган хлебни кнедли, картофени палачинки, нарязан лук и настърган хрян.
Няма коментари:
Публикуване на коментар