Страници

Торта буква, за имен ден


Тортите букви и цифри се появиха може през 2018 и се превърнаха в хит. Впечатляват с визията си, която представлява най-често буква или цифра, изработени от медено бисквитено тесто, с крем, щедро гарнирани с френски макарони, цветя, целувки, бисквити плодове и др.

За тази торта блатовете се изрязват преди печене, в избраната форма. Това, което ми хрумва е, че могат да се използват всякакви блатове, дори и обикновени бисквити биха мoгли да се подредят, стига разбира се буквата или цифрата да позволява това, т.е. да е без извивки. Не, че не може да се изрежат и бисквитите, но ще е малко по-трудоемко. В случай, че не ви се занимава или пък не можете да печете блатове, а желаете да направите такава торта, то използвайте идеята с готови бисквити или блатове:).
Тортата наистина е хит, а все по-често виждам версии във формата на сърца, звезди и др., съобразени тематично с някой празник.
Досега не намирах повод да приготвя торта Буква у дома, но по случай именният ми ден – Св. Екатерина, ми хрумна, че темата е перфектна.
Следвах инструкциите на Yuliya Small. Използвах нейната рецепта за блат и кремове, като крема с извара е с леки промени в съотношението на продуктите, а декорацията ми е малко по-различна, съобразена с есенно-зимния сезон.



Това, което държа да уточня и на което е добре да обърнете внимание е размера на тортата.
Тестото е достатъчно за изрязване на 4 бр. цифри или букви, след като се слепят се получават 2 бр. Големината им е малка. Тази буква Е е с размер 20х10 см, но тъй като е буква(цифра) съответно има празно пространство, както се вижда на снимката. Такъв е размерът и на цифрите в оригиналната рецепта.
Ако целта е само една буква или цифра, то от количеството на това тесто може да се изработи такава с двоен размер(40х20 см).
От тази буква торта се сервират 4бр. пастички с размер около 10х3 см. Разбира се може да се нареже на малки квадратни парчета, като петифури. Количеството е достатъчно за нашето семейство, но ако ви е нужно повече, то увеличете дозата на тестото. Блатовете най-често се слепват по два, но може да се използват и три блата. Макар тестото да е бисквитено, получават се меки бисквитени блатове, а не твърди.



Торта Буква

източник

*за 4 бр. блатове, за получаване на 2 букви с размер 20х10 см
или 2 бр. блатове, за получаване на 1 буква с размер 40х20 см

Продукти:

Продукти за блатове:
1 яйце
80 гр захар
40 гр мед
щипка сол
50 гр краве масло
1/2 ч.л. сода
200 гр пресято брашно


продукти за крем с извара:
150 гр бял шоколад
150 гр млечна сметана
250 гр фина извара(крема сирене)

продукти за плодов крем:
100 гр плодово пюре( използвам от ябълки, боровинки и малини)
1 с.л. захар
1 ч.л. нишесте

декорация:
боровинки
листенца(използвам от лимонова върбинка)

Начин на приготвяне:

Приготвяне на блат:
Яйцето, солта, захарта и меда се разбъркват в касерола и се загряват на котлон. Към тях се добавя маслото, нарязано на кубчета. Разбърква се на средна температура на котлона, докато се получи хубава хомогенна смес. Съдът се оттегля от котлона и се добавя содата, разбърква се няколко минути, като през това време се получава реакция със содата. Сместа се оставя настрани да се охлади и сгъсти, като се разбърква от време на време.
Към охладената смес се добавя половината от брашното, разбърква се с телена бъркалка, след което се изсипва върху набрашнен плот и постепенно се добавя останалото брашно. Замесва се тесто, което е много лепкаво, но в никакъв случай не се добавя повече брашно. в случай, че месенето е затруднено, то може да се извършва с набрашнени ръце или шпатула. Тестото се разделя на 4 части, всяка се завива в набрашнено стреч фолио и се прибират в хладилник за няколко часа. *В случай, че правите само една, по-голяма буква, то разделете тестото само на две части.
Върху картон или твърда хартия се очертава буква или цифра, това е шаблона, по който ще се изрязват блатовете.
Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
Изважда се едната част тесто. Работи се на етапи, за да може другото тесто да остане студено.
Разточва се много тънка кора с размер около 20х10 см, върху леко набрашнена хартия за печене. Шаблона се налага отгоре и според него се изрязва буквата или цифрата. Изрязаното тесто се премесва и прибира на студено.
Буквата се надупчва по цялата повърхност с вилица, за да не се надува при печене.
Поставя се в предварително загрятата фурна и се пече за няколко минути, до порозовяване. Не се препича, за да не стане твърда. 6-8 минути са достатъчни. Изважда се и се охлажда. По същият начин се пекат и останалите букви.
По желание от останалото тесто могат да се изпекат листенца, сърчица или други дребни детайли, за декорация на тортата.
Изпечените букви и декорации могат след като се охладят да се приберат в кутии да се съхраняват до 2-3 дни.

Приготвяне на крем с извара:
Сметаната се загрява до кипване, но без да завира. Изсипва се върху натрошеният шоколад, разбърква се добре, до хомогеност, покрива се плътно по сместа със стреч фолио и се прибира в хладилник да стегне. След няколко часа, когато се охлади, към т.нар. ганаш се прибавя изварата( крема сиренето), разбива се до хомогеност.

Приготвяне на плодов крем:
Плодовото пюре се разбърква със захарта и се загрява в съд на котлон. Към него се добавя разтвореното в малко вода нишесте и се бърка до сгъстяване. Оттегля се от котлона и се оставя да се охлади.

Сглобяване на тортата:
Върху подходяща чиния се поставя първата буква. Върху нея се нанася крем с извара, като за целта се използва накрайник на шприц с кръгъл отвор. На места този крем се шприцова плодов крем. Поставя се внимателно ибез да се притиска втората буква. Отгоре се нанася крем с извара, декорира се с боровинки, листенца и дребни бисквити.


Няма коментари:

Публикуване на коментар