Страници

Замък от приказките: Хохостервиц

От няколко години насам, любима есенна дестинация са ни замъците. Окъпани в палитрата на сезона, тези средновековни шедьоври се обгръщат в мистерия, което подсилва усещането за отминало време и други епохи. Някои от тях изглеждат призрачно, но много красиво сред руините си, други пък ни пренасят в приказка.
Може би ако бях обула стъклени пантовки и бях облякла балната си рокля, щях напълно да изживея усещането на някоя принцеса. Попаднах на различни статии в интернет, които твърдят, че Хохостервиц е бил вдъхновението на Уолт Дисни, който го е използвал като модел за замъците в своите филми „Пепеляшка“ и “Снежанка”. Макар в Европа да има няколко замъка, за които се носят подобни слухове и в случай, че не е вярно, това не променя факта, че замъка е като изваден от книжка с детски приказки.


Burg Hochosterwitz

През 1541 г., прехвърлен за пръв път на губернатора Кристоф Хевенхюлер от кайзера като феодално право, замъка става собственост на управителя барон Георг Хевенхюлер през 1561 г., който го разширява до сегашното му състояние от 1570 до 1586 г.
В завещанието си, което е издълбано в камък в Хохостервиц, Георг Хевенхюлер фон Айхелберг заявява, че е построил замъка в полза и защита на хората.
Той разпорежда Хохостервиц никога да не се отнема от семейството му, нито чрез продажба, дарение, промени, като брачно имущество, като залог, чрез разделяне, заемане или по някакъв друг начин намаляващ собствеността.


Планинският конус, който е особено подходящ за голям и солиден замъчен комплекс, се издига от подножието на хълма, като се извива около него, докато стигне до главния замък, увенчаващ планинския връх. Пътят, довеждащ до замъка е обезопасен от 14 порти и пет подвижни шлюза, а от стените се открива великолепна гледка към околността.

В подножието на замъка се намира информационният център. От него се купуват билети за вход. Цените могат да се проверят в сайта на Хохостервиц, като към момента на нашето посещение през октомври, 2020 г., бяха 15 евро за възрастен. Асансьорът/фуникуляр се заплаща допълнително – 9 евро на човек.
Тъй като не знаехме колко време е нужно да се изкачим пеша до горе, ние избрахме опцията да направим това с асансьора, за да имаме възможност да разгледаме без да бързаме.















Замъкът Хохостервиц е собственост на семейство Хевенхюлер . Входната такса се използва само и единствено за целите на запазване и опазване на това културно наследство.



В близост до горната станция на асансьора се намира механата на замъка, която предлага великолепна гледка и добра храна, но тъй като ние току що пристигнахме храненето оставихме за финал и посетихме гостилница Tatzer в подножието на замъка. Препоръчвам мястото, наистина всички беше много вкусно приготвено, а гледката към замъка е бонус.




Ще завърша с един мотивиращ цитат на Дъглас Евърет:

“Не трябва проблемите да ви тикат напред, а мечтите да ви водят. ”                                                                                             

…и нека нашите ни отвеждат все по красиви пътища


Няма коментари:

Публикуване на коментар