Страници

Салата Цезар


В далечната 1924 г, на 4 юли, в кухнята на Cesare Cardini в Тихуана, запасите от продукти са на изчерпване и той създава салата, която дори и не е предполагал, че ще се превърне в световноизвестна класика. Дъщерята на Кардини казва, че оригиналната рецепта включва цели листа от маруля, яйца и италиански зехтин. Макар оригиналната рецепта да не съдържа аншоа, в днешно време тя е сред популярните съставки на салатата. Джулия Чайлд разказва, че е опитвала салата Цезар, в ресторанта на Гардини, когато е била дете.
Автентичната салата Цезар се прави с маруля, яйца, сварени само за 2 минути, които се разбиват с чесън, добавя се уорчестър, лимон и зехтин, поднася се с крутони и пармезан. В днешно време този дресинг е заменен с домашно приготвена майонеза, а една от най-честите добавки е пилешко месо. Относно произхода на салата Цезар, тя е създадена в Мексико, но е известна като италианска.


Салата Цезар



Продукти:
салата айсберг, маруля или друга
домашни крутони
дресинг:
2 скилидки чесън
4 филета аншоа
2 яйчни жълтъка
сол (на вкус)
черен пипер (на вкус)
сок от 1 лимон
100 мл зехтин(олио)
4 с.л. нарязан пармезан
пилешки филета, по желание



Жълтъците, чесъна и аншоата се поставят в купа и се пасират.
Добавят се солта, черният пипер и сока от лимон, отново се пасира за кратко.
Зехтина се добавя внимателно, при непрекъснато пасиране, първоначално капка по капка, после на тънка струйка. Пасатора се задържа на дъното, след което при “захващането” на майонезата се издига постепенно нагоре.
В никакъв случай не се движи нагоре-надолу!
Променяйки количеството на зехтина се получава различна консистенция.

Ако се сервира с пилешки филета, то те се пекат или цели, след което се нарязват или се пекат нарязани на кубчета. Това може да стане или на тиган, или на грил.

Салатата се накъсва на едро. Отгоре се поставят крутоните, поръсва се пармезан, по желание пилешки филенца и се полива дресинг.


Пармезана може да се настърже и запече на тиган, като за целта на места в загрят незалепващ тиган се изсипва по 1 с.л. Пече се от двете страни, за да се получи като чипс.

1 коментар:

  1. Чудесна е салатката.Прекрасен избор за зимата.
    Поздрави и усмихнати празнични дни !

    ОтговорИзтриване