Страници

Къри леща със сладък картоф


Рецептата е вариант за разнообразяване на класическата леща яхния, приготвена като къри, с червена или жълта леща и с добавени сладък картоф, кокосово мляко и индийски подправки.


Продукти:
1 купа червена или жълта леща
1 сладък картоф
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 резен джинджифил
100 гр домат
1 с.л. доматена паста
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. куркума
100 мл кокосово мляко
1 ч.л. индийска подправка(къри или за масала)

Начин на приготвяне на Къри леща:
Лукът и чесънът се нарязват на ситно, сладкият картоф на кубчета. Задушават се в малко захтин.
Когато омекнат, се добавя ситно нарязания джинджифил, разбърква се, след 1 мин. се добавя ситно нарязания домат, доматената паста и кимиона.
След няколко минути, когато сместа стане по-гъста, се добавя измитата и отцедена леща и куркумата, разбърква се.
Наливат се 4 купи с вода. Лещата се вари под капак до готовност.
Капакът се отстранява и се добавя кокосовото мляко с индийската подправка. Леща къри се връща на котлона и се вари до желаната гъстота.
Леща къри се поднася с гарнитура от басмати ориз.



Жълтата и червената леща са различни от класическата зелена и френска леща. При варене те добиват креместа структура, което ги прави много подходящи за добавки в яхнии, крем супи и пюрета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар