Страници

Ябълков щройсел сладкиш

Щройсел е сладкиш, познат в австрийската и немската кухни, храктеризиращ се с хрупкавата си поръска. Има различни варианти на неговото изпълнение, отличаващи се с промяна на основата, пълнежа и използваните плодове. Тематично за сезона се приготвя с ябълки.



продукти:
блат:
100 гр меко масло
50 гр захар
1 яйце
щипка сол
пакетче бурбонска ванилова захар
150 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер

щройсел(поръска):
75 гр брашно
50 гр захар
60 гр разтопено( не горещо) масло

Плънка:
3-4 ябълки( по-кисел сорт)

захар
канела


Начин на приготвяне:
Щройсел:
Продуктите за щройсел се омесват. Оформя се топка, увива се в стреч фолио и се прибира във фризер, докато се приготвят останалите компоненти.

Плънка:
Ябълките се белят, почистват от семките и разрязват на две, след което на филийки. Поръсват се със захар и канела.

Блат:
Маслото със захарта се разбиват на крем. Добавя се яйцето, ваниловата захар и солта, разбива се до хомогенност. Прибавя се пресятото с бакпулвера брашно и се разбърква с миксер или шпатула.

Форма с размер 17х25 см или диаметър 20 см се застила с хартия за печене или се намазва с масло. Тестото се разпределя по дъното на формата, като се помага с шпатула, тъй като консистенцията му е различна. Върху тестото се разпределят ябълките, а отгоре се настъргва изстуденото тесто за поръската щройсел. Сладкиша се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 40 минути. Охлажда се във формата, след което се нарязва на квадратни парчета. По желание се поръсва с пудра захар или гарнира с топка сладолед.


4 коментара:

  1. И как ухае на масло...
    Чудесен сладкиш, Кате!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда вериколепно, Кате!
    Пазете се!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    ябълковите сладкиши са традиция в Чехия, Полша, Австирия и Германия.Страхотна идея, прекрасна за празници още повече, че ябълки и круши има сега в изобилие.Записвам рецептата.
    Поздрави и усмихната есен !

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен сладкиш за празника, браво!

    ОтговорИзтриване