Торта Червено кадифе с пълнозърнесто брашно
Продукти:
блат:
125 гр масло, на стайна температура
230 гр захар Мусковадо или друга
2 яйца
230 гр захар Мусковадо или друга
2 яйца
1 пакетче бурбонска ванилова захар
250 мл бутермилк
1 ч.л. ябълков оцет
300 гр пълнозърнесто лимецово брашно
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. бакпулвер
3 с.л. натурално какао
1/2 ч.л. сол
*по желание 2 ч.л. гелобразна червена боя
крем:
400 гр пудра захар
180 гр масло, на стайна температура
400 гр крема сирене
1 пакетче бурбонска ванилова захар
щипка сол
250 мл бутермилк
1 ч.л. ябълков оцет
300 гр пълнозърнесто лимецово брашно
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. бакпулвер
3 с.л. натурално какао
1/2 ч.л. сол
*по желание 2 ч.л. гелобразна червена боя
крем:
400 гр пудра захар
180 гр масло, на стайна температура
400 гр крема сирене
1 пакетче бурбонска ванилова захар
щипка сол
Блат:
Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Голямата правоъгълна тава на фурната се застила с хартия за печене.
Маслото се разбива със захарта и ваниловата захар на крем. Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко се разбива много добре, до усвояване.
В купа се разбъркват бутермилк с оцета. По желание може да се добави боя.
Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Голямата правоъгълна тава на фурната се застила с хартия за печене.
Маслото се разбива със захарта и ваниловата захар на крем. Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко се разбива много добре, до усвояване.
В купа се разбъркват бутермилк с оцета. По желание може да се добави боя.
В друга купа се пресяват сухите съставки: брашно, сода, бакпулвер, какао, сол.
Към маслената смес започват да се добавят двете смеси( бутермилк и брашно) чрез редуване и при непрекъснато разбиване с миксер. След като сместа стане хомогенна, се изиспва в тавата и се заглажда.
Блатът се пече за около 30-35 минути, до готовност. Изважда се и се охлажда. От него се изрязват 3 сърца, а остатъка от изрезките се използва за направата на трохи, за декорация на тортата. От тях също могат да се направят кексчета на клечка или трюфели.
Към маслената смес започват да се добавят двете смеси( бутермилк и брашно) чрез редуване и при непрекъснато разбиване с миксер. След като сместа стане хомогенна, се изиспва в тавата и се заглажда.
Блатът се пече за около 30-35 минути, до готовност. Изважда се и се охлажда. От него се изрязват 3 сърца, а остатъка от изрезките се използва за направата на трохи, за декорация на тортата. От тях също могат да се направят кексчета на клечка или трюфели.
Крем:
Маслото с пудрата захар и ваниловата захар се разбиват на крем. Към тях се добавя крема сиренето и се разбива до хомогенност.
Тортата се сглобява като се редуват блат с крем. Блатовете са влажни и не се напояват със сироп. Отстрани и отгоре тортата също се измазва с крем. Отгоре, по краищата се поръсват смлени трохи от остатъците на блатовете.
Тортата се прибира в хладилник, за няколко часа.
Тортата се прибира в хладилник, за няколко часа.
Кате,
ОтговорИзтриване14 февруари е празник на Трифон Зарезан по стар стил, а стария стил е истинския.Св.Валентин е нов празник, но датата за празнуване на този светец е друга.Въпреки всичко обаче на тази ден се празнува Св.Валентин.А аз винаги се възхищавам на твоите тематични менюта.Панирането на сирене и кашкавал е интересен и вкусен вариант за този празник, особено когато са във форма на сърце.Чудесна е и тортата.
Бъдете здрави и дано Бог Ви помага във всичко !
Благодаря, Ели! Преди години, празникът на Трифон Зарезан и почитането на Св. Трифон съвпадали на 14 февруари, но след приемането на Григорианският календар, този на Св мчк Трифон се измества на 1 февруари. Повечето хора и мисля основно празнуват Трифон Зарезан все още на 14 февруари, тъй като 1 февруари е ранна дата за резитба на лозята. За мен също 14 е Трифон Зарезан и с родителите ми го отбелязваме тогава.
ИзтриванеСв. Валентин не е български празник, но пък се празнува по цял свят, а тъй като у нас няма негов аналог хората, които празнуват любовта си го отбелязват. Често в България се обвързва тематично с Трифон Зарезан - празникът на виното и любовта. Здрави и благословени бъдете и вие! Поздрави, Ели!
Перфектно както винаги Кате!!
ОтговорИзтриване:) Чак перфектно не е, но пък е направено с желание. Благодаря ти, много си мила, Вили!
Изтриване