Страници

Сервирано с любов


Отзвукът на тазгодишният ни празник е семпъл, събрал няколко вкуса в хрупкава кошничка, подсладен с червено кадифе и декориран с нежност от лалета. 
Всъщност бях напазарувала някои продукти, с които мислех да правя съвсем различно меню, в което да включа трюфели, паста, някакви хапки, но големият ми син, гостувайки ни в този ден реши, че иска паниран кашкавал с "пържени" картофи на фурна. По принцип за празниците синовете ми имат доста интересни желания като Торта с пудинг, Бутер банички за рожден ден, Чиста торта полята с топла глазура или пък Пиле с ориз за Коледа, та отдавна съм се примирила:). Е, Иван поне подсказа, че мога да направя кашкавала във формички на сърчица, с което помогна на моята креативност и всъщност желаният му обяд беше сервиран под формата на сърчица в хрупкава кошничка от кори за баница.
Благодарна съм на моите момчета, че ми позволяват да внасям подобни акценти на трапезата и  в дома ни, като например завесите на розички, спалното бельо на цветя и други мои цветни настроения през годините. Факт е, че подобен текстил или пък порция сърцевиден паниран кашкавал не е типичният мъжки избор, но виж, когато има жена вкъщи е друго и повечето от тях се примиряват. 


Романтични кошнички с кори за баница

Много бих искала да бях вкарала някакъв цветен елемент в тази кошничка, тъй като всички панирани продукти бяха в еднаква тоналност, но за съжаление нищо не ми хрумна и затова нарисувах такъв по чинията. Панирах топени сиренца в жълта полента, с което придадох малко цвят. Сега, гледайки снимката, ми хрумва, че може би щеше да се получи с лилави картофи, пържено клонче магданоз или чипс от моркови и цвекло. С радост приемам идеи. 
Тази кошничка е много подходяща за парти и други празници и на практика може да се пълни с различни продукти. 
В тази има паниран кашкавал в пълнозърнесто брашно и пълнозърнеста галета; панирани топени сиренца в пълнозърнесто брашно и жълта полента; панирано пилешко филе, в пълнозърнесто брашно и пълнозърнеста галета, печени картофи на фурна. Всичките във форма на сърца, като на дъното на кошничките има тънки пръчици от печени картофи. 
Кошнички съм показвала няколко пъти, но накратко: Кори за баница се изрязват на квадратни парчета, с големина по желание. За всяка кошничка са необходими два или три квадрата. Всеки лист се намазва с четка с олио и трите листа се поставят един върху друг, като върховете им се разминават. Поставят се върху обърнати намаслени или облечени в хартия за печене огнеупорни купи, в тава застлана с хартия за печене и се поставят в предварително загрята фурна на 180 градуса да се пекат до зачервяване. Изваждат се и след като се охладят се пълнят по желание.


Домашното боровинково сладко се приготвя много лесно, като една купа плодове се измиват, поставят в съд на котлон, добавят се 2-3 с.л. вода и 3-4 с.л. захар Мусковадо или друга. Сладкото се вари до желаната гъстота, но при това малко количество става бързо, за не повече от 15 минути.


Романтична торта Червено кадифе

Блатовете на тази торта са на Червено кадифе, но тук използвам пълнозърнесто лимецево брашно и захар Мусковадо. Тъй като цветът на тази торта, според класическите рецепти се получава от реакцията на какаото с бутермилк, или оцветяване с червено цвекло, без използването на боя, тук е само с лек розов отенък, заради цветът на брашното и захарта, но пък вкусът на пълнозърнестите блатове е запомнящ се. Разбира се възможно е използването на червена боя за получаване на красив цвят и в повечето рецепти се процедира така, то в рецептата ще отбележа като опция. Кремът е класически за торта Червено кадифе, като тук не си позволих да използвам пълнозърнеста захар, макар, че много ми искаше:), но всичко щеше да стане в един цвят. 


Продукти:

блат:
125 гр масло, на стайна температура
230 гр захар Мусковадо или друга
2 яйца
1 пакетче бурбонска ванилова захар
250 мл бутермилк
1 ч.л. ябълков оцет
300 гр пълнозърнесто лимецово брашно
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. бакпулвер
3 с.л. натурално какао
1/2 ч.л. сол
*по желание 2 ч.л. гелобразна червена боя

крем:
400 гр пудра захар
180 гр масло, на стайна температура
400 гр крема сирене
1 пакетче бурбонска ванилова захар
щипка сол

Приготвяне:

Блат:
Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Голямата правоъгълна тава на фурната се застила с хартия за печене. 
Маслото се разбива със захарта и ваниловата захар на крем.  Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко се разбива много добре, до усвояване. 
В купа се разбъркват бутермилк с оцета. По желание може да се добави боя. 
В друга купа се пресяват сухите съставки: брашно, сода, бакпулвер, какао, сол. 
Към маслената смес започват да се добавят двете смеси( бутермилк и брашно) чрез редуване и при непрекъснато разбиване с миксер. След като сместа стане хомогенна, се изиспва в тавата и се заглажда.
Блатът се пече за около 30-35 минути, до готовност.  Изважда се и се охлажда. От него се изрязват 3 сърца, а остатъка от изрезките се използва за направата на трохи, за декорация на тортата. От тях също могат да се направят кексчета на клечка или трюфели. 

Крем:
Маслото с пудрата захар и ваниловата захар се разбиват на крем. Към тях се добавя крема сиренето и се разбива до хомогенност. 
Тортата се сглобява като се редуват блат с крем. Блатовете са влажни и не се напояват със сироп. Отстрани и отгоре тортата също се измазва с крем. Отгоре, по краищата се поръсват смелни трохи от остатъците на блатовете. 
Тортата се прибира в хладилник, за няколко часа. 







4 коментара:

  1. Кате,
    14 февруари е празник на Трифон Зарезан по стар стил, а стария стил е истинския.Св.Валентин е нов празник, но датата за празнуване на този светец е друга.Въпреки всичко обаче на тази ден се празнува Св.Валентин.А аз винаги се възхищавам на твоите тематични менюта.Панирането на сирене и кашкавал е интересен и вкусен вариант за този празник, особено когато са във форма на сърце.Чудесна е и тортата.
    Бъдете здрави и дано Бог Ви помага във всичко !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Преди години, празникът на Трифон Зарезан и почитането на Св. Трифон съвпадали на 14 февруари, но след приемането на Григорианският календар, този на Св мчк Трифон се измества на 1 февруари. Повечето хора и мисля основно празнуват Трифон Зарезан все още на 14 февруари, тъй като 1 февруари е ранна дата за резитба на лозята. За мен също 14 е Трифон Зарезан и с родителите ми го отбелязваме тогава.
      Св. Валентин не е български празник, но пък се празнува по цял свят, а тъй като у нас няма негов аналог хората, които празнуват любовта си го отбелязват. Често в България се обвързва тематично с Трифон Зарезан - празникът на виното и любовта. Здрави и благословени бъдете и вие! Поздрави, Ели!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. :) Чак перфектно не е, но пък е направено с желание. Благодаря ти, много си мила, Вили!

      Изтриване