Страници

Торта "Шоколадова Бисквитка"



Опитах тази торта в сладкарница "Неделя", преди години. Хареса ми, както и повечето торти, които съм пробвала там, макар и по-сладки за мен, но това е въпрос на личен вкус. 
Преди време направих торта "Бяла неделя", по рецепта на Радослава Минчева, собственичка на сладкарници "Неделя", получи се много вкусна и миналата година тя бе изборът ми за личния ми празник. Тогава я направих с есенна декорация (тук).
Тази година реших отново да приготвя торта, по рецепта, споделена от същата сладкарница, но попаднах на клип на "Шоколадова бисквитка" и макар без указания, а просто като реклама, видеото бе достатъчно показателно, относно основните елементи и реших да импровизирам.



Според подредбата от рекламата, тортата се сглобяваше в следната последователност:

орехова платка
шоколадов мус
бели бисквити
шоколадов мус
какаови бисквити
шоколадов мус
бели бисквити
шоколадов мус
шоколадов ганаш
браунис декорация

За всеки, който внимателно е гледал това, веднага би станало ясно как да процедира. изборът на мус, бисквити, ганаш и браунис не е труден, тъй като това са базови рецепти в сладкарството. Тези, които използвах аз са: Платка от торта Гараш, Шоколадов мус от "Торта Моцарт", Бисквити от "Домашна бисквитена торта".
Това, върху което се наложи да помисля бе декорацията от Браунис, тъй като държах да има същата форма. Първоначално използвах силиконови форми за бонбони и изпекох смес в тях, но не ми харесаха когато ги извадих. Изпекох класическо брауни и с помощта на обратната страна на накрайник за шприц изрязах кръгчета, след което притиснах с обла дръжка на вилица, за да се получи вдлъбнатина и Voilà - успях!:).
Когато става дума за тази торта, не бих могла да пропусна версията на Габи, която може да видите в нейният сайт.
Ето я и моята рецепта за

 


Торта "Шоколадова бисквитка"


Продукти:

за торта 16 см

орехова платка
1 белтък
30 гр захар Мусковадо(бяла захар)
40 гр ситно смлени орехи 
1 к.л. пълнозърнесто брашно (бяло)

бисквити *може да се използват готови от типа на "Закуска"
440 гр брашно
4 равни ч.л. бакпулвер
120 гр захар
10 гр бурбонска ванилова захар
160 гр краве масло
100 мл вода
1 с.л. натурално какао

браунис
90 гр шоколад (използвам Линд 70%)
90 гр краве масло
2 яйца
120 гр захар Мусковадо(бяла захар)
10 гр бурбонска ванилова захар
70 гр брашно
щипка сол


шоколадов мус
200 гр шоколад (смес от Линд 70% и  Линд млечен)
2 яйца
2 с.л. захар Мусковадо(бяла)
2 с.л. вода
250 мл млечна сметана
10 гр желатин

шоколадов ганаш
100 гр шоколад
70 мл млечна сметана





Начин на приготвяне:


Бисквити:
Тестото е за общо около 30 бисквити с размер 6,5 x 5,5 см и дебелина на бисквитата 3-4 мм. Бисквитите са много вкусни и остатъка от тях може да се използва както за директна консумация, така и за други торти.

Захарта, маслото,  ваниловата захар и водата се поставят в малка касерола и се загряват на котлон, докато захарта и маслото се разтопят. Оставят се да се охладят.

Брашното и бакпулвера се пресяват в купа. Към тях се добавя охладената смес и се замесва тесто. То не е еластично, все пак е маслено-бисквитено тесто. Съотношението на съставките брашно-масло-вода-захар във всички рецепти, които прочетох е това, но в случай, че е необходимо може да се добави още малко брашно, като в никакъв случай не се прекалява!
Тестото се разделя на две различни по големина части, като по-малката се оцветява с пресятото какао. Най-лесно какаото се поема, като първо се оцвети малка част от тестото, след което оцветеното вече тесто се омесва с останалото.
Всяка част се оформя на топка, притиска се на дебел диск и се завива добре в стреч фолио. Прибира се в хладилник за 1 час.

Изваждат се. Оставят се за малко да се отпуснат и се разточват на кори с дебелина около 3-4 мм. В някои рецепти разточват кората 2 мм и така се получават по-тънки и по-хрупкави бисквити, естествено от тази доза ще излязат и двойно количество.
Изрязват се бисквитки, подреждат се в тава, застлана с хартия за печене и се пекат на 170-180 градуса за около 12-15 минути, докато краищата започнат да се оцветяват в златисто. Изваждат се върху решетка да се охладят.

Орехова платка:
Фурната се загрява на 180 градуса. Ако е много силна, може да се намали на 170 градуса.
Белтъкът и захарта се разбиват с миксер на сняг. Добавят се смлените орехови ядки и пресятото брашно. Бърка се внимателно с шпатула или дървена лъжица, до получаване на лека, пухкава смес.
Сместа се изсипва в 16 см тава, застлана с хартия за печене и се заглажда. Платката трябва да е тънка. Пече се в предварително загрятата фурна за 10-15 минути, до леко златисто. 
Изважда се от фурната и се оставя да се охлади, заедно с хартията върху решетка. За да се отлепи лесно хартията за печене, блата се обръща внимателно върху подходяща чиния, така, че хартията да дойде отгоре, с едната ръка се придържа блата, а с другата се отлепва хартията. 


Браунис:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Тава с размер 20х20 см см се застила с хартия за печене. Ако се използва по-малка тава сладкиша ще стане по-висок и обратното:).
Шоколада се нарязва на дребно, а маслото на парченца. Поставят се в тенджера на котлон на слаба степен да се разтопят, като се разбъркват. Не трябва да завират. Отстраняват се от котлона.
В купа се разбиват яйцата с кафявата захар и ваниловата захар. Разбиват се докато станат на гъст крем.
Шоколадовата смес се добавя на тънка струйка към към яйчната, като се разбърква с дървена лъжица.
На няколко пъти се добавя пресятото със солта брашно, като се разбърква с дървена лъжица и се внимава обема да не спада.
Сместа се изсипва в застланата с хартия тава и се поставя да се пече в предварително загрятата на 180 градуса фурна.
* Моят сладкиш се изпече за около 12 минути, но времето за печене е различно, според фурната.
При всички случаи се проверява след 10 минути с дървена клечка дали се е изпекъл: забожда се клечката в средата на сладкиша и се  изважда, ако по нея няма трохи и следи, значи е готов. Не се препича, защото ще стане сух!
Сладкиша се изважда от фурната и се оставя да се охлади в тавата, след което се изважда и нарязва по указаният начин.

Шоколадов мус:
Яйцето се разделя. Белтъка се разбива на сняг, жълтъка се разбива с вилица леко. Жълтъка се добавя към разбитият белтък и се разбърква.
Захарта и водата се изсипват в малък съд на котлон докато кипне и захарта се разтвори.
Сиропът се добавя на много тънка струйка към яйчната смес, като се разбива с миксер.
Шоколада се разтопява на водна баня или в микровълнова. Оставя се да се охлади за 1-2 минути.
През това време сметаната се разбива с миксер на сняг.
С чаена лъжичка се взима от яйчната смес и се добавя към шоколада. Възможно е да се пресече, но се поставя на топлият( изключен котлон, разбърква се с шпатула до хомогенност. Постепенно се добавя всичкото количество.
Сметаната се добавя към шоколадовата смес на няколко етапа, като се разбърква с шпатула, а на финал с миксер.
Желатинът се разтваря във водата и се оставя да набъбне, след което се загрява на котлон или в микровълнова докато се разтопи( не трябва да завира!). След 1-2 минути и се налива на тънка струйка към муса, като се разбива с миксер.


Сглобяване на тортата:

Препоръчвам използването на форма с подвижен ринг!
На дъното на формата се поставя ореховата платка, върху нея се разпределя част от муса, подрежда се ред бели бисквити, следва мус, кафяви бисквити, отново мус, бели бисквити и се завършва с мус, като хубаво се вкарва и по борда на формата. 
Прибира се за 1 час в хладилник да стегне. Остатъка от муса се прибира в затворен съд, за да се използва при декорацията.
Приготвя се ганаш, като за целта сметаната се загрява на котлона, без да завира, отстранява се, към нея се добавя натрошеният шоколад и се разбърква до хомогенност.
След като заготовката на тортата стегне, се изважда от хладилника, ринга се отстранява, а тортата се полива с шоколадовия ганаш. Декорира се с кръгчета браунис, върху които се поставя по малко от шоколадовият мус. Тортата се прибира в хладилник поне за няколко часа.

4 коментара:

  1. Кате,
    прекрасна е и тази твоя торта.Аз много отдавна не съм правила класическите торти.Но пък правя понякога дребни сладки или някакъв десерт на основата на крем и плодове.Чудесен избор е тази торта за празненство или просто така за почерпка.
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Да, тази торта е чудесна за делник и празник. Поздрави!

      Изтриване
  2. Кате, сигурна съм, че в твое изпълнение е много по-добра от тази в сладкарницата.
    Прекрасна изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ил! Хубавото на домашните торти е, че може да се регулира вкуса според предпочитанията. На купените най-вече сладостта ми е винаги в повече, но аз не харесвам много сладки десерти. Поздрави!

      Изтриване