Домашна бисквитена торта


Е

дна от най-популярните и може би най-често правените торти е тортата с бисквити. Представяна от бързи и лесни варианти, до издигането ѝ на едно доста високо ниво тази торта е любима на много хора по света. Интересното в много от рецептите е, че се представя като домашна, а всъщност за направата ѝ се използват готови бисквити(купени) както и крем, на базата на готовите пудинги. В това няма нищо лошо, аз самата съм правила много такива торти. Освен това хубавият готов пудинг, който често използвам е на базата на нишесте и бурбонска ванилия, което всъщност бих направила и вкъщи, ако исках да го възпроизведа. Да, има и версии с добавянето на жълтъци, така, че това щеше да е промяната. В търговските вериги вече се продават и чудесни бисквити без съдържание на "странни" съставки, което също е добре. Но всичко това не прави тортата "домашна". За да бъде една торта такава, според мен би било редно компонентите ѝ да са приготвени вкъщи, а сглобяването й с готови продукти не се вписва в това определение.
Отново ще се повторя, че с това не отричам вкусните бисквитени торти, нито пък имам за цел да критикувам някой как ще си именува рецептите, просто споделям моето виждане по въпроса.


Ако сте любители на Бисквитените торти, следните рецети може да представляват интерес за вас: Торта "Бисквитена Фантазия", Малиново- бисквитена торта, Бисквитена торта с Маскарпоне, Бисквитено-шоколадова торта, Торта като за кралица, Класическа бисквитена торта - базова рецепта, Бисквитена торта в кексова форма, Бисквитена торта с тахан халва, Бисквитена торта с Бейлис, Бъркана бисквитена торта.
Също така рецептите за бисквитени рула: Вкусове от детството: Сладък салам, Бисквитено руло с Нутела, Маскарпоне и карамел, Ретро: Бисквитено руло с маслен крем "Муселин", Лятно бисквитено руло, Шоколадов салам , Бисквитено покривче с крема сирене, Бисквитено руло с шипков мармалад.
Ако пък харесвате цветни картини, сходни на тази, по-горе, вдъхновението ми е от Инстаграм, където има много такива, от различни автори и някои от тях може да откриете с хаштаг #botanicalcreativity_ . Не мога да не спомена и красивите творения, които споделя Танчето( Вкусното ми хоби със страст и любов), които може да видите в нейният профил в Инстаграм.


Домашна бисквитена торта


Бисквитите са по тази рецепта (с промяна на вида на брашното и захарта), кремът е класически домашен ванилов крем, с добавяне на ягодово пюре.


Продукти:
Пълнозърнести бисквити, за мин. 30 бр.с размер 6,5 x 5,5 см и дебелина на бисквитата 3-4 мм:
440 гр пълнозърнесто лимецово брашно
4 равни ч.л. бакпулвер
120 гр кафява захар Мусковадо
1 шушулка ванилия
160 гр масло
100 мл вода


Ванилов ягодов крем с ягоди:
500 мл прясно мляко
5 с.л. захар Мусковадо
1 шушулка ванилия
2 с.л. натурално нишесте
4 жълтъка
1 чаша ягодово пюре(пасирани пресни ягоди)


Бисквити: Захарта, маслото, зрънцата от шушулката ванилия и водата се поставят в малка касерола и се загряват на котлон, докато захарта и маслото се разтопят. Оставят се да се охладят.
Брашното и бакпулвера се пресяват в купа. Към тях се добавя охладената смес и се замесва тесто. То не е еластично, все пак е маслено-бисквитено тесто. Съотношението на съставките брашно-масло-вода-захар във всички рецепти, които прочетох е това, но в случай, че е необходимо може да се добави още малко брашно, като в никакъв случай не се прекалява! Оформя се на топка, притиска се на дебел диск и се завива добре в стреч фолио. Прибира се в хладилник за 1 час.
Изважда се. Оставя се за малко да се отпусне и се разточва на кора с дебелина около 3-4 мм. В някои рецепти разточват кората 2 мм и така се получават по-тънки и по-хрупкави бисквити, естествено от тази доза ще излязат и двойно количество.
Изрязват се бисквитки, подреждат се в тава, застлана с хартия за печене и се пекат на 170-180 градуса за около 12-15 минути, докато краищата започнат да се оцветяват в златисто. Изваждат се върху решетка да се охладят.

Крем: Млякото, захарта и ваниловата шушулка(използвам шушулката, чиито зрънца уползотворих в бисквитките) се загряват на в тенджера на котлон. В купа се разбъркват до хомогеност жълтъците и нишестето, като към тях се налива малко прясно мляко, до получаване на хомогена смес.
Когато млякото кипне, котлона се намалява и към него на тънка струйка и при непрекъснато разбиване с телена бъркалка се добавя жълтъчната смес. Крема се вари на най-ниска степен на котлона за около 3 минути, при непрекъснато бъркане, до сгъстяване. Оттегля се от котлона и към него се добавя на няколко пъти, при непрекъснато разбъркване от ягодовото пюре.
Важно! Първият път, когато опитах да направя този крем, изсипах пюрето в горещото мляко и то веднага се пресече, което щеше да е чудесно, ако исках да направя ягодова извара, но в случая целях гладка консистенция на крем:). Затова вторият път бях доста по-внимателна и след като приготвих класически ванилов крем, добавих на съвсем малки части ягодовото пюре. Първоначално дори може в отделна купа да се разбъркат няколко лъжици от крема с няколко лъжици от пюрето и след това да се разбърка останалото количество.
Домашната бисквитена торта се сглобява по класическия начин: ред бисквити, напоени в малко прясно мляко - ред крем и така до свършване на продуктите. Обикновено отгоре се завършва с крем, като декорацията е въпрос на фантазия, налични продукти и желание. В действие влизат смлени ядки, пресни плодове, натрошени бисквити и т.н. Дали ще направите тази торта в идеална форма, или небрежна, точно както е и една домашна торта, приготвена от баба, това отново е въпрос на лични предпочитания, но вкусът определено ще бъде запомнен.




6 коментара:

  1. Разкошна е, Кате! От много време се каня да си направя домашни бисквити за бисквитена торта и все не ми остава време и някоя друга идея, която повече ми хересва взима преднина.
    Много ми хареса и снимката с карамфилите - последно време са ми любими подобни снимки на цветя.
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Откакто имам блог, винаги ми е било чудно нямат ли край тези рецепти?:) Но вдъхновения има навсякъде. Колко рецепти съм казвала, че ще направя, след това забравям за тях, виждам нещо ново и както казваш взима преднина. Кулинарията и сладкарството са необятни, може би това е и причината да водим блоговете си толкова години. Снимките с цветя са много популярни напоследък, но все пак е пролет, сезонът им е, през лятото ще отстъпят на морските кадри, а през есента на дърветата... Всеки сезон има очарование.
      Поздрави, Габи!

      Изтриване
  2. Кате,
    любими за приготвяне са бисквитените торти.Много красива пролетна украса, чудесна бисквитена торта се е получила.Много отдавна не съм правила подобна торта.А твоят блог има толкова рецепти в това отношение.Страхотни торти с бисквити, коя от коя по - красиви.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Да, бисквитените торти са любими на много хора, не само че са лесни, но и са доста вкусни, а декорацията им може да ги превърне и в истински шедьоври. Поздрави!

      Изтриване
  3. Ха, ха, още като прочетох заглавието бях сигурна, че си пекла бисквити:)

    ОтговорИзтриване