Страници

Домашна бисквитена торта


Една от най-популярните и може би най-често правените торти е тортата с бисквити. Представяна от бързи и лесни варианти, до издигането ѝ на едно доста високо ниво тази торта е любима на много хора по света. Интересното в много от рецептите е, че се представя като домашна, а всъщност за направата ѝ се използват готови бисквити(купени) както и крем, на базата на готовите пудинги. В това няма нищо лошо, аз самата съм правила много такива торти. Освен това хубавият готов пудинг, който често използвам е на базата на нишесте и бурбонска ванилия, което всъщност бих направила и вкъщи, ако исках да го възпроизведа. Да, има и версии с добавянето на жълтъци, така, че това щеше да е промяната. В търговските вериги вече се продават и чудесни бисквити без съдържание на “странни” съставки, което също е добре. Но всичко това не прави тортата “домашна”. За да бъде една торта такава, според мен би било редно компонентите ѝ да са приготвени вкъщи, а сглобяването й с готови продукти не се вписва в това определение.
Отново ще се повторя, че с това не отричам вкусните бисквитени торти, нито пък имам за цел да критикувам някой как ще си именува рецептите, просто споделям моето виждане по въпроса, относно добавката в наименованието”домашна”.





Ако сте любители на Бисквитените торти, следните рецети може да представляват интерес за вас: Торта “Бисквитена Фантазия”Малиново- бисквитена тортаБисквитена торта с МаскарпонеБисквитено-шоколадова торта, Торта като за кралица, Класическа бисквитена торта – базова рецептаБисквитена торта в кексова формаБисквитена торта с тахан халваБисквитена торта с БейлисБъркана бисквитена торта.

Ако пък харесвате цветни картини, сходни на тази, по-горе, вдъхновението ми е от Инстаграм, където има много такива, от различни автори и някои от тях може да откриете с хаштаг #botanicalcreativity_ . Не мога да не спомена и красивите творения, които споделя Танчето( Вкусното ми хоби със страст и любов), които може да видите в нейният профил в Инстаграм.


Домашна бисквитена торта

Бисквитите са по тази рецепта (с промяна на вида на брашното и захарта), кремът е класически домашен ванилов крем, с добавяне на ягодово пюре.


Продукти:
Пълнозърнести бисквити, за мин. 30 бр.с размер 6,5 x 5,5 см и дебелина на бисквитата 3-4 мм:
440 гр пълнозърнесто лимецово брашно
4 равни ч.л. бакпулвер
120 гр кафява захар Мусковадо
1 шушулка ванилия
160 гр масло
100 мл вода

Ванилов ягодов крем с ягоди:
500 мл прясно мляко
5 с.л. захар Мусковадо
1 шушулка ванилия
2 с.л. натурално нишесте
4 жълтъка
1 чаша ягодово пюре(пасирани пресни ягоди)


Приготвяне:

Бисквити: Захарта, маслото, зрънцата от шушулката ванилия и водата се поставят в малка касерола и се загряват на котлон, докато захарта и маслото се разтопят. Оставят се да се охладят.
Брашното и бакпулвера се пресяват в купа. Към тях се добавя охладената смес и се замесва тесто. То не е еластично, все пак е маслено-бисквитено тесто. Съотношението на съставките брашно-масло-вода-захар във всички рецепти, които прочетох е това, но в случай, че е необходимо може да се добави още малко брашно, като в никакъв случай не се прекалява! Оформя се на топка, притиска се на дебел диск и се завива добре в стреч фолио. Прибира се в хладилник за 1 час.
Изважда се. Оставя се за малко да се отпусне и се разточва на кора с дебелина около 3-4 мм. В някои рецепти разточват кората 2 мм и така се получават по-тънки и по-хрупкави бисквити, естествено от тази доза ще излязат и двойно количество.
Изрязват се бисквитки, подреждат се в тава, застлана с хартия за печене и се пекат на 170-180 градуса за около 12-15 минути, докато краищата започнат да се оцветяват в златисто. Изваждат се върху решетка да се охладят.

Крем: Млякото, захарта и ваниловата шушулка(използвам шушулката, чиито зрънца уползотворих в бисквитките) се загряват на в тенджера на котлон. В купа се разбъркват до хомогеност жълтъците и нишестето, като към тях се налива малко прясно мляко, до получаване на хомогена смес.
Когато млякото кипне, котлона се намалява и към него на тънка струйка и при непрекъснато разбиване с телена бъркалка се добавя жълтъчната смес. Крема се вари на най-ниска степен на котлона за около 3 минути, при непрекъснато бъркане, до сгъстяване. Оттегля се от котлона и към него се добавя на няколко пъти, при непрекъснато разбъркване от ягодовото пюре.
Важно! Първият път, когато опитах да направя този крем, изсипах пюрето в горещото мляко и то веднага се пресече, което щеше да е чудесно, ако исках да направя ягодова извара, но в случая целях гладка консистенция на крем:). Затова вторият път бях доста по-внимателна и след като приготвих класически ванилов крем, добавих на съвсем малки части ягодовото пюре. Първоначално дори може в отделна купа да се разбъркат няколко лъжици от крема с няколко лъжици от пюрето и след това да се разбърка останалото количество.
Домашната бисквитена торта се сглобява по класическия начин: ред бисквити, напоени в малко прясно мляко – ред крем и така до свършване на продуктите. Обикновено отгоре се завършва с крем, като декорацията е въпрос на фантазия, налични продукти и желание. В действие влизат смлени ядки, пресни плодове, натрошени бисквити и т.н. Дали ще направите тази торта в идеална форма, или небрежна, точно както е и една домашна торта, приготвена от баба, това отново е въпрос на лични предпочитания, но вкусът определено ще бъде запомнен.


8 коментара:

  1. Разкошна е, Кате! От много време се каня да си направя домашни бисквити за бисквитена торта и все не ми остава време и някоя друга идея, която повече ми хересва взима преднина.
    Много ми хареса и снимката с карамфилите - последно време са ми любими подобни снимки на цветя.
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Откакто имам блог, винаги ми е било чудно нямат ли край тези рецепти?:) Но вдъхновения има навсякъде. Колко рецепти съм казвала, че ще направя, след това забравям за тях, виждам нещо ново и както казваш взима преднина. Кулинарията и сладкарството са необятни, може би това е и причината да водим блоговете си толкова години. Снимките с цветя са много популярни напоследък, но все пак е пролет, сезонът им е, през лятото ще отстъпят на морските кадри, а през есента на дърветата... Всеки сезон има очарование.
      Поздрави, Габи!

      Изтриване
  2. Кате,
    любими за приготвяне са бисквитените торти.Много красива пролетна украса, чудесна бисквитена торта се е получила.Много отдавна не съм правила подобна торта.А твоят блог има толкова рецепти в това отношение.Страхотни торти с бисквити, коя от коя по - красиви.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Да, бисквитените торти са любими на много хора, не само че са лесни, но и са доста вкусни, а декорацията им може да ги превърне и в истински шедьоври. Поздрави!

      Изтриване
  3. Ха, ха, още като прочетох заглавието бях сигурна, че си пекла бисквити:)

    ОтговорИзтриване
  4. Рецептата е страхотна! Приготвих ги веднъж и станаха много вкусни! :) Според теб дали могат да се оформят като цели блатове и да се изпекат така?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и благодаря за коментара! Предполагам, че може, защо не?:) Мисля, че като се надупчат по същия начин, ще стане, но не съм пробвала. Не съм привърженик на тортите с големите бисквити вместо блат, но не пречи да се опита, нали:) Всъщност, сега, с твоя коментар ми хрумна идея, че от тях може да се изпекат елементи за Коледна къщичка. Поздрави, Екатерина

      Изтриване