Може би заглавието създава асоциации, че тази торта трябва да е нещо прекалено луксозно и изискано, в унисон с представите за това в днешно време, но всъщност това е добре познатата на всички ни бисквитена торта, във версия с шоколад и малко по-различно изпълнение.Кралският готвач Шеф Дарън МакГрейди споделя, че тази шоколадова бисквитена торта е любимата торта на Кралица Елизабет за следобедният ѝ чай. Същата торта е била избрана от принц Уилям като торта на младоженеца за неговата сватба. При нас бе компания към следобедният ни чай.
Интернет е изпълнен с вариантите на тази торта. Аз открих рецептата от първа ръка, споделена пред www.today.com, от кралският готвач Chef Darren McGrady.
Бисквитено-шоколадова торта
Източник на рецептата: www.today.com
Продукти:
220 гр чаени бисквити
110 гр меко масло
110 гр захар
110 гр черен шоколад
1 яйце
1/2 ч.л. масло, за намазване на формата
покритие:
220 гр черен шоколад
30 гр черен шоколад за декорация
Ринг с диаметър 16 см и борд 6 см се намазва с масло. Поставя се върху тава, застлана с хартия за печене.
Бисквитите са натрошават с големината на бадеми.
В голяма купа се разбиват маслото и захарта, докато сместа изсветлее.
110-те гр шоколад се разтопяват и се добавят към маслената смес като се разбърква непрекъснато. Прибавя се яйцето и се разбива докато се усвои напълно. Изсипват се бисквитите и сместа се бърка внимателно, докато всички бисквити се покрият с шоколадова смес.
Сместа се изсипва в ринга, притиска се добре, запълват се всички пролуки и тортата се прибира в хладилник за 3 часа.
220-те гр шоколад се разтопяват. Тортата се изважда от хладилника и се обръща, така че долната ѝ равна част да стане от горе. Покрива се с разтопеният шоколад и се заглажда. Тортата се прехвърля в тортена чиния и се прибира в хладилник да стегне. 30-те гр шоколад се разтопяват и с помощта на фунийка, направена от хартия за печене се декорира тортата. Оставя се в хладилник, докато декорацията стегне и се поднася като се реже на парчета, с помощта на нож, потопен в топла вода. (Първо се прави разрез върху шоколадовото покритие, след което се реже до долу.)
Чудесна си я направила, Кате!
ОтговорИзтриванеНо гвоздеят, за мен, са солените печени бадеми,
които я правят много различна!
И сушените череши, които аз заменям с пресни.
Няма толкова вкусна торта :
https://beautiful-danito.blogspot.bg/2013/06/blog-post_15.html
Поздрави!
О, със сигурност всякакви добавки биха променили вкуса значително и в още по-добра посока. Аз просто следвах точно рецептата на кралският готвач:). Иначе версии много. Твоята определено е много добра. Мерси, че ми я припомни и сподели линк, Дани. Така някой може да си я направи в още по-вкусен вариант, а следващият път и аз:). Сред толкова много рецепти, които виждаме всекидневно е добре от време на време да вадим на показ и старите:), иначе ще ги забравим. Поздрави, Дани!
ИзтриванеПрава си, Бонбонче, че трябва да си ги припомняме.
ИзтриванеПонякога намирам в блога си неща, които съм забравила!
Здравейте, тортата изглежда прелестна, но няма ли проблем с това сурово яйце? Какви чаени бисквити използвахте?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Това бе първото върху което мислех и аз:). Ако яйцата са от сигурни източници, няма проблем, но ако не са, по-добре да не се рискува. Има вариант при който в горещият шоколад да се добави яйцето и да се разбърка добре. Друг вариант е просто да се пропусне. Не мисля, че ще е проблем. От доста време използвам хубави яйца и не се притеснявам за това, но така или иначе почти не използвам сурови яйца в рецепти.
ИзтриванеПоздрави!
*Бисквитите ми са от типа на Петит, може да използвате всякакви, но да не са прекалено ронливи.
ИзтриванеАз съм на солена вълна от известно време насам, но от този разкош искам едно малко парченце, и ако може на мига, моля! :)))
ОтговорИзтриванеС удоволствие ще разменя за парченце от твоята неустоима пролетна торта, Ирме! Поздрави!
ИзтриванеАдмирации, Кате - поредно прекрасно предложение!
ОтговорИзтриванеЦялата ти нова серия рецепти е празнична фиеста на
пролетен вкус и аромат с много красота, стил и финес...
Благодаря ти, Дианка! Пролетта вдъхновява, забелязва се навсякъде в пространството. Великолепие и наслада е и в твоят блог. Поздрави!
Изтриване