П |
очти няма механа, която да не предлага в менюто си Катино мезе. Ястието е от традиционната българска кухня, като всеки край на България има своят вариант. Може би най-характерно за това мезе е, че се приготвя от свинско месо, възможно и друго, дори и два-три вида. Добавят се основно гъби и лук, но често и чушки. Понякога на финал се поръсва с настърган кашкавал. Съотношението месо зеленчуци е 1 част месо: 1/2 част зеленчуци. През зимата върви с червено вино, а през лятото с бяло:). Моята рецепта е може би най-широко разпространеният вариант, така както съм го опитвала в заведенията.
Катино мезе
Продукти:
400-500 гр свинско месо
200-250 гр гъби
1-2 глави лук
червен пипер
черен пипер
сол
около 1 к.ч. олио(зехтин)
магданоз
лимон
кашкавал
по желание: пиперка
Приготвяне:
Месото се нарязва на хапки. В касерола или дълбок тиган се загрява мазнината и месото се готви в нея докато побелее. Добавят се почистените от пънчета и измитите и нарязани на филийки гъби, лука, нарязан на ситно и по желание пиперката. Готви се до омекване на лука. Овкусява се със сол, черен пипер и червен пипер. Налива се вода, да покрие продуктите и ястието се вари на среден огън докато водата се изпари и остане на мазнина. Оставя се още няколко минути, да се запече, като се разбърква няколко пъти. Сервира се с настърган кашкавал, лимонов сок и ситно нарязан магданоз.
На теб е кръстено, Кате :) Разкошно е! Поздрави!
ОтговорИзтриване:) Това си помислих и аз:))), кой знае коя Катюшка го е измислила;), трябва да се разровя за някоя пикантна история:)))
ИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванеи аз не знам от къде идва името на това ястие, но със сигурност за него има някоя интересна история.В много заведения го предлагат, но не съм се замисляла за различните варианти.
Поздрави и усмивки !
Ще разнищим случая с това име:))) Поздрави, Ели!
ИзтриванеЛюбимо! Особено запечено в гюведже и с люта пиперчица. Ммм! Ама, Кате, къде ме отнесе току след Великден?!
ОтговорИзтриванеМного ми харесва новата визия на блога ти, ще взема пример от теб и аз, че вече ми омръзна това червено. ;)
Прегръдки!
Сменяй, Ирме. Мисля, че нашите блогове отдавна не са само кулинарни рецептурници, а твоят пък е с толкова стилни фотографии! Поздрави!
ИзтриванеНай-после си имаш точната рецепта за този блог, Кате :)
ОтговорИзтриванеМного е апетитна!
:) Ама голямо забавление с това Катино мезе:))) Значи искам, който го приготвя от тук нататък да ме тагва:))) Шегувам се, разбира се:)
ИзтриванеОх, Кате, чудесно си го сготвила. Направо огладнях. :)
ОтговорИзтриванеНа накоя твоя адашка е кръстено сигурно, ама на теб ти отива повече :)
:) хах, ако сега трябваше да създавам блог щях да го именувам Катино мезе:))) Но наистина това е чудесно мезе. Поздрави, Или!
ИзтриванеЕх, Кати, Кати:), ти ли си била...?
ОтговорИзтриванена света Екатерина трябва да се приготвя от всяка именничка :D
ОтговорИзтриване:), да, това е една много добра идея:)
Изтриване