Тези шведски сладости са част от концепцията на шведите нар. Fika - сутрешна и следобедна кафе пауза, състояща се от кафе, придружено с бисквитки, сладкиши, пай. за деца версията е заменена със сок, в някои райони пък се поднасят и малки хапки-сандвичи. Тази концепция се е превърнала в начин на живот. Може да се проведе в къщи, на работа или в кафене. Да бъде с приятели, колеги или близки. Казват, че една от първите думи, които би научил чужденец в Швеция е точно Фика. Някой ден ще проверим:).
Schweden bullar / Swedish rolls/ Kanelbullar
Могат да се направят с кардамон или канела, но за този повод аз предпочетох любимата ни ядково-шоколадова плънка. За оформянето много ми помогна GIF на www.fixfeastflair.com. Благодаря!
В българските виртуални среди ги видях не отдавна при Ради от Lifebitesblog.com. В публикацията си е описала подробно и много увлекателно за Fika. Съвсем скоро пък Габи пусна нейните кълбенца:). Предполагам, че ги има в много блогове, а сега вече и в моят:). Направих ги с козуначено тесто, с плънка от бадеми и какао. За съжаление не преброих колко кифлички излизат, но при всички случаи са над 20 бр.
Продукти:
350 гр брашно
3,5 гр суха мая (1/2 пакетче)
80 гр пудра захар
щипка сол
1 пакетче ванилена захар
1 с.л. краве масло
1 с.л. олио
2 големи яйца (единият жълтък се отделя за намазване)
100 гр заквасена сметана
80 мл топло / не горещо/ прясно мляко
За глазиране:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
За поръсване:
Hagel zucker
плънка:
80 гр бадемово брашно(смлени бадеми)
1 пълна с.л. натурално какао
40 гр захар
1 пакетче ванилена захар
120 мл прясно мляко
Тестото се изважда, премесва се за кратко и се разточва на правоъгълна кора с размер приблизително 50х40 см, дебелината да не е повече от 3-4 мм. Плънката се разнася по цялата кора.
Кората се разделя визуално на 3 и се сгъва със застъпване. Леко се разточва. Нарязва се на ленти с ширина около 1,5 - 2 см, а дължината е около 17 см. Всяка лента се усуква. Пръстите на ръката се изправят и върховете се събират. Лентата се завива около тях 2-3 пъти, като краят ѝ се придържа с палеца а другият край след увиването се подпъхва, като се оформя на "кълбенце". Готовите кифлички се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Намазват се с разбит с вилица с прясно мляко жълтък. Поръсват се с едрата захар. Пекат се в предварително загрята на 220 С фурна за 8-10 минути. Изваждат се и се оставят върху решетка да се охладят. Могат да се съхраняват в пликове.
В българските виртуални среди ги видях не отдавна при Ради от Lifebitesblog.com. В публикацията си е описала подробно и много увлекателно за Fika. Съвсем скоро пък Габи пусна нейните кълбенца:). Предполагам, че ги има в много блогове, а сега вече и в моят:). Направих ги с козуначено тесто, с плънка от бадеми и какао. За съжаление не преброих колко кифлички излизат, но при всички случаи са над 20 бр.
Продукти:
350 гр брашно
3,5 гр суха мая (1/2 пакетче)
80 гр пудра захар
щипка сол
1 пакетче ванилена захар
1 с.л. краве масло
1 с.л. олио
2 големи яйца (единият жълтък се отделя за намазване)
100 гр заквасена сметана
80 мл топло / не горещо/ прясно мляко
За глазиране:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
За поръсване:
Hagel zucker
плънка:
80 гр бадемово брашно(смлени бадеми)
1 пълна с.л. натурално какао
40 гр захар
1 пакетче ванилена захар
120 мл прясно мляко
Приготвяне:
Плънка: Всички продукти се разбъркват в подходящ съд и се варят, като се разбъркват докато сместа се сгъсти. Оттегля се от котлона и се оставя да се охлади.
Тесто: Цялото яйце + белтъка се разбиват в купа с ванилената захар. В друга купа се пресяват брашното, пудрата захар и солта, добавя се маята. Разбърква се. В средата на брашнената смес се прави"кладенче" и в него се изсипват сметаната, яйцата и прясното мляко. С приставките на миксера за тесто се замесва меко тесто, докато започне да се отделя от стените на купата. Изважда се на леко набрашнена повърхност, премесва се леко, ако е нужно се добавя още малко брашно и се оформя на топка. Поставя се в купа, поръсена с брашно.
Покрива се със стреч фолио и леко одеало и се оставя за 30 минути на топло да втаса.
През това време кравето масло се разтопява, може и в микровълнова и се разбърква с олиото. Ако сместа е гореща, се охлажда до стайна Т.
Тестото се изважда от купата и към него се добавя от мазнината лъжица по лъжица, като се меси след всяко добавяне на мазнина. Оформя се на топка и се поставя в купа.
Покрива се със стреч фолио и леко одеало или кърпа и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема.
Тестото се изважда, премесва се за кратко и се разточва на правоъгълна кора с размер приблизително 50х40 см, дебелината да не е повече от 3-4 мм. Плънката се разнася по цялата кора.
Кората се разделя визуално на 3 и се сгъва със застъпване. Леко се разточва. Нарязва се на ленти с ширина около 1,5 - 2 см, а дължината е около 17 см. Всяка лента се усуква. Пръстите на ръката се изправят и върховете се събират. Лентата се завива около тях 2-3 пъти, като краят ѝ се придържа с палеца а другият край след увиването се подпъхва, като се оформя на "кълбенце". Готовите кифлички се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Намазват се с разбит с вилица с прясно мляко жълтък. Поръсват се с едрата захар. Пекат се в предварително загрята на 220 С фурна за 8-10 минути. Изваждат се и се оставят върху решетка да се охладят. Могат да се съхраняват в пликове.
Здраве, Любов и Благоденствие нека има винаги във вашето семейство, Кате!
ОтговорИзтриванеНека наистина бъдем Човеци и добрината да ни съпровожда навсякъде!
Прекрасни снимки, прекрасни рецепти!
Поздравления и усмивки, мила! :)
Честит празник, мила Хриси, на близките ти и на теб желая здраве и благополучие! Бъдете благословени! Благодаря ти!
ИзтриванеКате,
ОтговорИзтриваненепринудена пролетна обстановка сред природата, чудесен избор за празничен обяд.Великолепни снимки на красиви козунаци и яйца, а и лучникът и агнешкото са прекрасни.
Поздрави и усмивки и ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !
Честит Великден, мила Ели! Бъдете здрави и благословени! Благодаря ти за милите думи!
ИзтриванеНаистина вълшебно настроение, старание и семеен уют, впечатляващо майсторство
ОтговорИзтриванеструи от всяка празнична снимка, коментар и рецепта, Кате ... Много, много красиво!
Очароваш за пореден път-адмирации за теб! Светли и благословени Великденски празници!
Честит Великден, мила Дианка! На теб и близките ти желая здраве и благополучие. Бъдете благословени! Коментарите ти винаги носят удоволствие, благодаря ти!
ИзтриванеОт - до..., та чак до камъчето...Прегръдка голяма!
ОтговорИзтриване