Страници

Домашна торта "Бяла неделя" / White Sunday Cake




Торта “Бяла неделя” е от онези, които са за специални поводи или пък за да направят денят специален. Със сигурност всички са чували за нея, или са я опитвали в сладкарници “Неделя”. В интернет има много красиви версии. Рецептата, споделена пред Иван Звездев от собственичката – Радослава Минчева, открих в www.youtube.com . Много благодаря на г-жа Радослава Минчева за това, че е споделила тази рецепта, както и още няколко в същият канал, които предстои да направя.

Като цяло спазих рецептата на 100 %, наистина е обяснена много добре, има и тънкости в сладкарството, които научих. Това което ще променя като я записвам тук е количеството на съставките за кремовете и глазурата, тъй като при мен имаше сериозен остатък от същите, намалявам и количеството на сиропа за сиропиране на всеки блат. Тортата ми престоя в ринг и след това я декорирах. Но по оригинална рецепта това не е необходимо, аз се презастраховах:).
Не успях да докарам шоколадовата декорация, тъй като за нея е необходим явно по-различен шоколад. Донякъде ми се получиха с бял кувертюр, но при преместването част от ролките се счупиха. Това съвсем не смятам за проблем, шоколадът си беше пак там:). Има какво още да се желае относно прецизността ми, но това е първи път, а сладкарството се учи с години. Розичките отгоре в оригинал се правят от сметана, но аз ги направих с белият крем, тъй като много ми хареса, а и имах доста количество.
Торта “Бяла неделя” е изключително вкусна торта, съчетанието на кремовете с крокан и шоколадовият блат, тази чудесна глазура отгоре и елегантният външен вид са една страхотна композиция от вкус, финес и удоволствие.


Торта”Бяла неделя”

източник на рецептата  



Продукти:
за блата:
7 с.л. брашно
7 яйца
7 с.л. захар
1 пакетче бакпулвер
2 ч.л. какао

за крема:
500 мл прясно мляко
200 гр захар
90 гр брашно
25 гр нишесте
100 гр краве масло

за сметаната:
500 мл животинска сметана
200 гр захар

за гриляж:
300 гр захар
100 гр орехови ядки
1 с.л. масло

за сироп:
1 ч. захар
2 ч.ч. вода

за бялата заливка:
125 гр сметана
50 гр захар
30 гр краве масло
125 гр бял шоколад

50 гр черен шоколад

за украса:
шоколад

Приготвяне:

Млечен крем:
В тенджера се наливат млякото и захарта, когато заври, се добавя през сито брашно и нишесте като се разбърква непрекъснато, докато се превърне в хомогенна смес. Оставя се на котлона да “клокне” един-два пъти. Оставя се да се охлади, като се покрива със стреч фолио. Към охладеният крем се добавя масло и се разбива на бавна скорост с миксер много добре.

Блат:
Купите трябва да са сухи!
Жълтъците се разбиват със захарта(1 с.л. се отделя за белтъците).
Белтъците се разбиват на сняг в друга купа, в края се добавя 1 с.л. от захарта, като продължава да се разбива до плътен сняг.
Жълтъците се добавят към белтъците, като се смесват с телена бъркалка, за да не спада обема.
Брашното се пресява с бакпулвера и какаото и се добавят на етапи към яйчната смес, като се разбърква с тел.
Изсипва се във 26 см форма намазана с масло и брашно и се пече в предварително загрята на 200-220 градуса фурна до суха клечка.

Сметанов крем:
Сметаната се разбива със захарта.

Сироп:
Водата и захарта се сваряват за 2-3 мин. в тенджерка на котлон.

Гриляж, крокан:
Захарта се изсипва в тенджера и се добавя малко масло. Изсипват се орехите и леко се разбърква. Работи се на средна степен на котлона, като сместа се разбърква от време на време, за да не прегори отдолу. Когато захарта се разтопи и орехите потънат в нея, сместа се изсипва върху хартия за печене, върху дъска, внимава се защото е гореща!. Когато се охлади се натрошава, начуква или смила.

Бяла заливка:
Тя се приготвя, когато тортата е престояла в хладилник и е готова за декорация.
В касерола се загряват сметана с маслото, захарта и белия шоколад. Разбърква се до еднородна смес. Не трябва да завира! Оставя се да се охлади.

Сглобяване:
Блата се разрязва на три равни части.

Може да се работи в ринг или директно върху тортена чиния без ринг. И в двата случая е добре тортата да престои в хладилник преди декорацията. Като при работа с ринг няма как да се измаже отвън, но без ринг, може да се измаже със сметана и да се прибере като заготовка. След като стегне за 2-3 часа, се декорира с бялата глазура, сметаната и шоколада.

Първи блат – сиропира се с 3-4 с.л. сироп, нанася се бял крем, поръсва се добре с гриляж.
Покрива се с втори блат (добре е да е капака – най-горният) – сироп – сметана -гриляж.
Поставя се трети блат – сироп, *измазва се цялата торта със сметана.
Прибира се в хладилник да стяга.
Остатъка от разбитата сметана се прибира също в хладилник.

След като стегне тортата се изважда, ако не е измазана със сметана се измазва. Отстрани се посипва гриляж.
Шприцоват се отгоре сметанови розички или розички от крем, като борд. В средата се разпределя бялата заливка. Шприцова се разтопен черен шоколад и с помощта на нож се оформя украсата под формата на вълнички.

От шоколад се оформят малки шоколадови ролки. Отстрани се полепва гриляж.
Торта “Бяла неделя” престоява 24 часа в хладилник.

6 коментара:

  1. Винаги си..... просто уникална.... Възхищавам ти се!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Справила си се повече от добре, Кате, не се съмнявам, че е по-вкусна от оригинала.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте. Искам да попитам може ли блата да.се приготви по рано и ако е така как да.ги съхраня. Благодаря предварително за отговара.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Много пъти съм приготвяла блатове един ден предварително, така, че това не е проблем. След като се охлади добре не го нарязвайте а го приберете цял, увит във стреч фолио в хладилник или някъде на хладно и тъмно. По този начин може да издържи 2-3 дни. Ако пък го нарежете преди да го приберете е добре всеки пласт да се увие в отделно стреч фолио, за да не се слепят. Блатове за торта се съхраняват и във фризер, увити в стреч фолио, като там вече издържат значително повече.
      Но това, което аз съм тествала е да ги направя на предишният ден и да ги държа на хладно за 1 ден, увити във стреч фолио.
      Дано съм била полезна. Поздрави и успех!

      Изтриване
  4. Здравейте, тортата как става на сладост - умерно сладка или доста сладка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Всеки има различни представи за сладост на десерти, но ако с това мога да съм полезна- вкъщи не сме фенове на прекалено сладките десерти и тази торта бих определила някъде по средата. Със сигурност не е тежка, няма вкус на захар и е приятна за хапване. Ако желаете да намалите или увеличите сладостта на тортата, то това може да стане с промяна на количеството на захарта в крема. Той е на основата на нишесте и тази стъпка няма да навреди на рецептата. Поздрави!

      Изтриване