четвъртък, 26 април 2018 г.

Кюфтенца от тиквички / Zucchini meatballs


П
ролетният сезон предразполага към приготвяне на по-леки и повече зеленчукови ястия. Оказа се, че и рецептата за класически тиквени кюфтенца липсва в моят блог, а не е като да не ги приготвям вкъщи:).В блога имам сходни рецепти за Кюфтенца от тиквички с картофи, Бургери от тиквички, Кюфтенца от тиквички по гръцки. Към колекцията добавям и класиката. Всички рецепти с тиквички в блога са събрани тук.





Кюфтета от тиквички



Продукти:
2 средни тиквички (тези са с тъмно зелена кора)
2 с.л. галета
1 с.л. брашно
1 яйце
50 гр сирене
сол на вкус

*по желание копър, чесън, див чесън

Приготвяне:
Тиквичките се настъргват на едро ренде, изсипват се в голяма цедка или гевгир, посоляват се, изстискват се с ръка и се оставят да престоят за 15 минути, да се отцедят. Отново се изстискват, целта е да останат възможно най-сухи. Поставят се в купа и към тях се добавят останалите продукти. Сместа се омесва добре и се оставя за 5-10 минути, за да може галетата да абсорбират влагата. Ако е необходимо се добавят още галета. От сместа се оформят малки кюфтенца, като хубаво се притискат с ръка. По желание може да се овалят в брашно. В тиган се загрява зехтин или олио и кюфтенцата се пържат до златисто от двете страни. Изваждат се върху домакинска хартия да се отцедят. Чудесно се съчетават с таратор или сос от кисело мляко, копър и чесън.



3 коментара:

  1. Ех, че примамливо вкусно изглеждат, Кате!
    Грабвам си двечки и те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  2. Почвам ги :) не се изтрайва, представям си вкусотийката!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудни, и у дома ги обичаме!

    ОтговорИзтриване