Страници

Вкус от България: Катино мезе / Katino meze


П
очти няма механа, която да не предлага в менюто си Катино мезе. Ястието е от традиционната българска кухня, като всеки край на България има своят вариант. Може би най-характерно за това мезе е, че се приготвя от свинско месо, възможно и друго, дори и два-три вида. Добавят се основно гъби и лук, но често и чушки. Понякога на финал се поръсва с настърган кашкавал.  Съотношението месо зеленчуци е 1 част месо: 1/2 част зеленчуци. През зимата върви с червено вино, а през лятото с бяло:). Моята рецепта е може би най-широко разпространеният вариант, така както съм го опитвала в заведенията.




Катино мезе





Продукти:
400-500 гр свинско месо
200-250 гр гъби
1-2 глави лук
червен пипер
черен пипер
сол
около 1 к.ч. олио(зехтин)
магданоз
лимон
кашкавал
по желание: пиперка


Приготвяне:
Месото се нарязва на хапки. В касерола или дълбок тиган се загрява мазнината и месото се готви в нея докато побелее. Добавят се почистените от пънчета и измитите и нарязани на филийки гъби, лука, нарязан на ситно и по желание пиперката. Готви се до омекване на лука. Овкусява се със сол, черен пипер и червен пипер. Налива се вода, да покрие продуктите и ястието се вари на среден огън докато водата се изпари и остане на мазнина. Оставя се още няколко минути, да се запече, като се разбърква няколко пъти. Сервира се с настърган кашкавал, лимонов сок и ситно нарязан магданоз.



13 коментара:

  1. На теб е кръстено, Кате :) Разкошно е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Това си помислих и аз:))), кой знае коя Катюшка го е измислила;), трябва да се разровя за някоя пикантна история:)))

      Изтриване
  2. Кате,
    и аз не знам от къде идва името на това ястие, но със сигурност за него има някоя интересна история.В много заведения го предлагат, но не съм се замисляла за различните варианти.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  3. Любимо! Особено запечено в гюведже и с люта пиперчица. Ммм! Ама, Кате, къде ме отнесе току след Великден?!
    Много ми харесва новата визия на блога ти, ще взема пример от теб и аз, че вече ми омръзна това червено. ;)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сменяй, Ирме. Мисля, че нашите блогове отдавна не са само кулинарни рецептурници, а твоят пък е с толкова стилни фотографии! Поздрави!

      Изтриване
  4. Най-после си имаш точната рецепта за този блог, Кате :)
    Много е апетитна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Ама голямо забавление с това Катино мезе:))) Значи искам, който го приготвя от тук нататък да ме тагва:))) Шегувам се, разбира се:)

      Изтриване
  5. Ох, Кате, чудесно си го сготвила. Направо огладнях. :)
    На накоя твоя адашка е кръстено сигурно, ама на теб ти отива повече :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) хах, ако сега трябваше да създавам блог щях да го именувам Катино мезе:))) Но наистина това е чудесно мезе. Поздрави, Или!

      Изтриване
  6. Ех, Кати, Кати:), ти ли си била...?

    ОтговорИзтриване
  7. на света Екатерина трябва да се приготвя от всяка именничка :D

    ОтговорИзтриване