Когато започнах да пиша заглавието на публикацията се почудих как точно да нарека тази торта. Първоначално изредих част от продуктите, но ми се стори смешно името всъщност да е списъка с продукти:). Нарекох я “Фантазия”, просто защото вкусът е невероятен. Знам, че има много торти носещи това име, но моята “Бисквитена Фантазия” е различна.
Идеята за тортата дойде, след като майката на моят Бонбон направи сходна. Състоеше се от бисквити, боровинки, лешников крем и крем Маскарпоне и разбити по отделно яйчни белтъци и жълтъци, след което се обединяват. Аз внесох някои промени, като изключих суровите жълтъци и приготвих крема по метода на Забайон, който се използва за направата на класическото Тирамису. Изключих и суровите белтъци, като ги замених със сметана. В крема добавих и шоколадов Бейлис, а отгоре завърших с какао. Получи се съвсем различен вкус, но тъй като това е вдъхновението, указвам като източник, защото всяка нова рецепта всъщност е или забравена стара, или поизменена такава. Затова и авторството почти винаги може да бъде доста оспорван процес:). Тук обаче нямам намерение да се отклонявам с такива теми, а просто ще споделя рецептата.
Торта “Бисквитена Фантазия”
Продукти:
За квадратна форма с размер 21х21 см.
*около 40 бр бисквити тип обикновени
500 гр Маскарпоне
100 мл млечна сметана за разбиване
1 чаша еспресо (готово за пиене)
4 жълтъка
100 гр кафява захар
40 мл Baileys Chocolat Luxe
150 гр какаов крем с лешници
натурално какао за поръсване
Приготвяне:
*Размерът на бисквитите е 5х6см.
В голяма тенджера се налива вода и се оставя да заври. Степента на котлона се намалява, така че водата да е на ниво кипене.
Жълтъците се поставят в топлоустойчива купа и се разбиват на лек и пухкав крем.
Към тях се добавят Бейлис и захарта. Разбива се съвсем за кратко, само да се смесят.
Купата се поставя в горещата вода, и се разбива с миксер на водна баня. Водата не трябва да ври. Разбива се докато сместа се сгъсти. Отстранява от котлона. Този крем може да се консумира самостоятелно, но вкусът му е доста интензивен и аз лично го предпочитам в комбинация с Маскарпоне, с плодове или добавен в сладкиш.
В друга купа се разбива сметаната на меки върхове. Не се прекалява. Моята сметана не е типична за разбиване, но след стягане на крема, това няма значение.
В отделна купа се разбива Маскарпонето, съвсем леко, за да не се втечни.
Охладеният жълтъчен крем се прибавя към Маскаронето и се разбива до гладкост. Може да се използва миксер на слаба степен, или телена бъркалка. Но не се прекалява, за да не се втечни.
След това се добавя и сметаната, като се бърка със шпатула, по метода: загребване-обръщане, за да не спада обема.
Бисквитите се потапят в кафето за кратко и от тях се подрежда един ред във формата. Ако е необходимо някъде може и да се режат или чупят, за да се запълни реда. Нанася се слой от крема, поставя се втори ред бисквити и върху тях се нанася цялото количество лешников крем. Тъй като е малко трудно да се нанася по-гъст крем върху по-мека основа, аз изсипвам по 1 ч.л. от лешниковият крем върху всяка бисквитка и след това разнасям. Продължава се с бисквити – жълтъчен крем, докато свършат продуктите, като се завършва с жълтъчен крем. Отгоре през цедка се поръсва какао. Тортата се прибира в хладилник за няколко часа, за да стегне и вкусовете да се обединят. При поднасяне може да се реже на квадратни, правоъгълни или триъгълни парчета.
Различна и богата на вкусове...любими са ни бисквитените торти и със сигурна, че тази торта ще е добре дошла на нашата трапеза, Кате!
ОтговорИзтриванеПоследната ти снимка ме грабна от раз :)
Поздрави и прегръдки, момиче мило! :)
Да, наистина, Хриси. Бисквитените торти са толкова разнообразни, от вкусове, до визия, та чак и до блясък. Биха могли да присъстват на ежедневната трапеза, дори и на кралска сватба. Прегръдки и от мен!
ОтговорИзтриванеТази твоя бисквитена фантазия е достойна за кралска сватба! Прелест! Задължително ще я пробвам и аз! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Соня! Наистина е много вкусна. Поздрави!
ИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванетази бисквитена торта е наистина различна.Много обичам да правя и измислям и аз подобни торти.Лесни и много вкусни са, дори и за празничен повод.
Поздрави и усмивки !
Така е, Ели. Такова разнообразие има, а преди години знаехме само тези с нишестето:))). Въпреки, че класиката винаги е добре посрещана у дома, обичам да разнообразявам. Поздрави!
ИзтриванеОбичам всякакви варианти на бисквитена торта с маскарпоне, получава се велик вкус, и тази ми допада, четейки продуктите!
ОтговорИзтриванеСтана ми смешно и интересно, ама нали съм БГ реотан:) - майката на Бонбон-а, свекърва ти ли е?:))
:) да:) просто тази дума малко ми е странна. Винаги си представям някаква строга и мрънкаща лелка, а майката на моят Бонбон е толкова нежна жена. Поздрави, Веси!
Изтриване